Zbawienne właściwości herbaty
Cudowne działanie herbaty znane jest nie od dziś. Wiele lat temu pojawiła się w naszych domach i stale zajmuje tam ważne miejsce. Towarzyszy nam przy niemal każdym posiłku, przy rozmowach z przyjaciółmi i przy wieczornej dawce dobrej literatury. Niestety często ograniczamy się do herbaty czarnej, ewentualnie zielonej, a rodzajów tego drogocennego naparu jest o wiele więcej. Warto poznać właściwości każdego z nich.
Herbata czarna – wybierana przez Polaków zdecydowanie najczęściej. Zawiera dużą ilość teiny, dlatego wypita rankiem pobudzi nas do życia. Poniekąd uważana jest za lekarstwo przy dolegliwościach żołądkowych, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze i wspomaga trawienie. Dodatkowo zmniejsza prawdopodobieństwo zawału serca i powstawania zakrzepów, ma zdrowy wpływ na nasze naczynia krwionośne, a zawarty w niej fluor walczy z próchnicą.
Herbata zielona – podbiła serca Polaków kilka lat temu i z roku na rok jest coraz bardziej popularna. Jej główną zaletą jest ogromna zawartość antyoksydantów. Oprócz tego wspomaga odchudzanie, odpręża i relaksuje, przyśpiesza przemianę materii oraz ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Ma bardzo dużo właściwości leczniczych: hamuje rozwój nowotworów, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała wrzodom, eliminuje nadciśnienie tętnicze i chroni przed zawałem serca. Dodatkowo przemywanie oczu zimnym naparem działa jak rumianek – pomaga zwalczyć zapalenie spojówek.
Herbata czerwona – przez Amerykanów nazywana „niszczycielem tłuszczu” z powodu zbawiennego wpływu na odchudzanie. Działa też kojąco na wątrobę, a dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia odporność. Do tego przyśpiesza trawienie alkoholu, pomaga w walce z depresją, reguluje działanie przewodu pokarmowego i poprawia pamięć oraz koncentrację.
Herbata żółta – mało popularna w Polsce, a szkoda, bo regularne picie tego naparu niweluje łamliwość kości i bóle stawowe. Chiński napój gwarantuje też zahamowanie wytwarzania się komórek rakowych, obniża poziom cholesterolu, poprawia funkcje tętnic i rozrzedza krew.
Herbata biała – powstaje z młodych pączków, nie do końca rozwiniętych. Dzięki zawartości polifenoli, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zwana jest „eliksirem młodości”. Duża zawartość witaminy C w napoju gwarantuje uodpornienie organizmu, a spora ilość kofeiny powoduje, że biała herbata jest dobrą alternatywą dla wielbicieli kawy.
Anna Kukiełka