Grzane wino na zimowe wieczory
Nic nie umili nam długiego zimowego wieczoru, tak jak pyszne grzane wino! Jak je przyrządzić? Sposób jest bardzo prosty!
Grzane wino jest popularnym, rozgrzewającym napojem alkoholowym. Przygotowywany jest przez podgrzanie czerwonego wina razem z aromatycznymi przyprawami.
Oto nasz przepis:
- butelka czerwonego wina (rodzaj dowolny)
- 4 goździki
- 2 ziarna kardamonu
- 1 pomarańcza
- Pół cytryny
- 1 laska cynamonu
- Miód (do smaku)
Przelej wino do rondelka i zacznij podgrzewać. Wcześniej sparz pomarańczę i cytrynę, a następnie osusz i pokrój w plasterki. Dodaj owoce do wina razem z cynamonem, kardamonem i goździkami. Na końcu możesz dodać łyżeczkę lub dwie miodu. Wszystko razem dosyć długo podgrzewaj, ale tak, by nie doprowadzić do wrzenia. Następnie odcedź i przelej do kubków. Na zdrowie!
Joanna Łuszczykiewicz