ID-10021750

GMO – wady i zalety

ID-10021750Organizmy Modyfikowane Genetycznie (GMO) są tematem budzącym wiele kontrowersji. Rozwój inżynierii genetycznej prowadzi do coraz większej popularności tego zjawiska. Za czy przeciw GMO – zdecyduj sam.

Mówiąc w skrócie, GMO to organizmy, których genom został zmieniony w celu uzyskania nowych (lepszych) cech.

Modyfikacje genetyczne możemy podzielić na trzy rodzaje:

– zmienione zostają geny, które naturalnie występują w organizmach,

– wprowadzane są dodatkowe kopie własnych genów organizmu,

– wprowadzany jest nowy gen, który pochodzi z innego organizmu.

Z pewnością ostatnia metoda jest najbardziej kontrowersyjna. Obecnie większość naukowców na całym świecie uważa, że organizmy modyfikowane nie stanowią dla nas większego zagrożenia. Niektórzy twierdzą nawet, że żywność GMO jest zdrowsza od naturalnej.

Żywność modyfikowana staje się coraz bardziej popularna. Zwolennicy wynajdują kolejne pozytywne strony, aby przekonać do tego większość.

Rośliny modyfikowane genetycznie szybciej dojrzewają i mają lepszą jakość (smak i zapach są bardziej intensywne, owoce i warzywa wyglądają lepiej). Naukowcy twierdzą, że mają większą ilość składników odżywczych. Zmniejszona zostaje ilość zużycia pestycydów do uprawy – czyli mniej związków chemicznych. Takie rośliny mogą być uprawiane na terenach, gdzie występują niesprzyjające warunki klimatyczne (skrajnie niskie lub wysokie temperatury). Rolnicy mogą dzięki temu oszczędzać paliwo (co zmniejsza emisję dwutlenku węgla), maszyny, czas. Niektórzy uważają, że przez stosowanie inżynierii genetycznej można walczyć z głodem w krajach ubogich, ponieważ stosowanie GMO powoduje zwiększenie produkcji żywności.gmo - sporteuro

Istnieje także wielka grupa przeciwników modyfikacji. Na szeroką skalę prowadzone są strajki, apele, wysyłane petycje. Jak twierdzą, nadal istnieje wiele niewyjaśnionych kwestii dotyczących „ulepszania” roślin oraz ich wpływie na zdrowie człowieka. Musimy podchodzić do wszystkiego sceptycznie, ponieważ mimo wielu badań nie możemy być pewni niczego do końca. Genetyczna modyfikacja żywności jest stosunkowo nową metodą, przez co tak naprawdę nie wiemy jakie są skutki długotrwałego spożywania takich produktów. Wzrasta również ryzyko alergii. Ma to także swoje negatywne odbicie w polityce światowej. Przeciwnicy twierdzą, że wszystkim kierują wielkie korporacje i komercja. Nie można ukryć tego, że ,,sprzedawanie” GMO przynosi wielkie zyski pieniężne. Dla wielkich firm jest to dobry sposób na łatwy zarobek.

Stosowanie inżynierii genetycznej musi przejść jeszcze wiele badań i testów, aby udowodnić, że nie zagraża zdrowiu człowieka. To temat mający dwie strony medalu. Być może jest to dobre rozwiązanie na przyszłość, ale na razie lepiej pozostać czujnym. Racjonalne żywienie jest ważnym czynnikiem, więc zachowajmy przede wszystkim zdrowy rozsądek.

Joanna Łuszczykiewicz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ