Smaczny deser na Halloween? To bardzo proste!
„Trifle” to coś małego i błahego. Deser który dzisiaj przyrządzicie jest może i mały, ale naprawdę zrobi wrażenie, dlatego nie sugeruje się jego nazwą. Trifle dyniowe to fantazja na temat angielskiego przysmaku, w którym kluczowym składnikiem jest dynia. Tak! Świetnie sprawdza się w deserach, dlatego zobaczcie, co można z niej przyrządzić.
Trifle to deser z Anglii, a pierwszy przepis pojawił się już w XVI-wiecznej książce „The good housewife’s Jewell”. Wtedy w jego skład wchodziły między innymi woda różana i woda z cukrem. Na obecną wersją składają się:kruszone ciastka skropione winem, przekładane galaretką, bitą śmietaną i owocami. Oczywiście testuje się i kreuje nowe smaki, dlatego powstaje mnóstwo wariacji na temat trilfe. Niezmienne jest tylko jedno – podawanie w szklanym słoiczku, gdzie widać wszystkie warstwy deseru.
Poniższy przepis świetnie sprawdzi się w chłodne, jesienne dni do herbaty, kawy czy gorącej czekolady. Ma zapach imbirowo-cynamonowy, przeplatający dynią, serkiem mascarpone. Z pewnością zapamiętasz go na długo.
Wypróbuj nasz przepis:
Trifle Dyniowe
(Łatwy, czas przygotowania: 1 godz.)
Składniki :
3 płaskie łyżki cukru pudru Cukier Królewski
3 łyżki purée z dyni
3 płaskie łyżki sera mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki sypkiego imbiru
1 szklanka pokruszonych ciastek imbirowych
200 g śmietany kremówki (30%)
Do dekoracji:
Cukier puder w młynku Cukier Królewski
Sposób przygotowania:
Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Dynię pieczemy do miękkości, a następnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder Cukier Królewski oraz ser mascarpone i miksujemy przez kilka sekund do połączenia się składników.
Do połowy ubitej śmietany dodajemy purée z dyni, cynamon oraz imbir. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej połowy dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy.
Do szklanek wsypujemy warstwę pokruszonych ciasteczek, nakładamy mus dyniowy, ponownie wsypujemy ciasteczka, a następnie dodajemy warstwę musu z jogurtem. Kontynuujemy, aż do wypełnienia szklanki, na koniec oprószamy cukrem pudrem w młynku Cukier Królewski
Autorką przepisu i zdjęcia jest Małgorzata Adamska.
____________________________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.