Ryby nie tylko od święta

Statystyczny mieszkaniec Polski w ciągu roku zjada tylko 13 kilogramów ryb, natomiast w Portugalii roczna konsumpcja na jedną osobę wynosi aż 60 kilogramów. W naszym kraju zainteresowanie rybami wzrasta tylko w okresie świątecznym, a szkoda, gdyż spożywanie ich bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu oraz przeciwdziała wielu chorobom. Przekonaj się, jakie korzyści płyną z jedzenia ryb i wprowadź je na stałe do swojego menu.

Źródło: www.hulianzixun.com

Ryba wpływa na wszystko

Pod takim hasłem kilka lat temu przebiegała kampania promująca jedzenie ryb. Rzeczywiście, mają bardzo korzystny wpływ na cały organizm. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie Omega 3, które znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych − przede wszystkim działają przeciwnowotworowo, polepszają pracę układu krążenia oraz obniżają zły cholesterol. Są niezbędne do sprawnego funkcjonowania mózgu oraz redukują stany zapalne występujące w organizmie. Ryby zawierają także dobrze przyswajalne białka oraz witaminy A, E, D oraz z grupy B. Bogate są w selen, fosfor, magnez, cynk, potas, wapń i jod. Dodatkowo mają mało kalorii, dlatego są świetnym posiłkiem dla osób, które się odchudzają.

Jakie ryby wybrać?

Według specjalistów makrela oraz łosoś szczególnie chronią serce, warto też zwrócić uwagę na dorsza oraz pstrąga, które zawierają dużo białka oraz dostarczają spore ilości witamin A, D, E. Najzdrowsze są ryby pieczone, duszone oraz gotowane na parze. Swoje dobroczynne właściwości tracą podczas smażenia, wytwarzają się wtedy tłuszcze trans, które stymulują rozwój chorób serca. Dodatkowo zwiększa się wtedy stężenie rtęci w rybie oraz z natury niskokaloryczne danie staje się niezdrowe i tłuste. Nie należy przesadzać ze spożywaniem ryb wędzonych, gdyż posiadają one wiele soli i mogą przyczyniać się do powstania nadciśnienia tętniczego, a nawet raka żołądka.  

Ryba nie dla wszystkich?

Jeśli masz kłopoty z tarczycą oraz cierpisz na artretyzm to warto zasięgnąć porady lekarza, gdyż wtedy często zaleca się zmniejszenie spożywania ryb morskich. Również kobiety w ciąży oraz dzieci do 6. roku życia ze względu za zawartość rtęci nie powinny przekraczać dwóch porcji tygodniowo.

__________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ