Jak poskromić apetyt na słodycze?
Czekoladowe cukierki rozpływające się w ustach, świeżutkie drożdżówki, kruche ciasteczka… Słodycze niejednemu poprawiają humor, więc trudno jest z nich zrezygnować. Nawet jeśli sami ich nie kupujemy, to często dostajemy je w dowód wdzięczności lub jako nagrodę. Smakołyki są też nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich. Jednak na świecie ponad 1,9 mld osób dorosłych jest otyłych, a 350 mln choruje na cukrzycę. Według WHO w 2030 roku cukrzyca będzie 7. najczęstszym powodem zgonów, ale co zrobić, gdy nie możemy powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnych łakoci?
Nie traktuj słodyczy jako nagrody lub „pocieszacza”. Aby uczcić sukces, lepiej kup sobie nową książkę, karnet na siłownię (podczas ćwiczeń fizycznych wyzwalają się endorfiny, czyli hormony szczęścia i obniża się apetyt na słodkości) lub lakier do paznokci. Gdy masz gorszy humor, zastanów się co go powoduje. Porozmawiaj o swoim problemie z kimś bliskim. Słodycze poprawią nastrój, ale tylko na krótki czas. Pamiętaj, że kolejna porcja smakołyków nie rozwiąże Twoich kłopotów.
Schowaj smakołyki w trudnodostępne miejsce. Gdy nie będą „na widoku”, nie będziesz miała na nie tak dużej ochoty, może z czasem zapomnisz, że je masz.
Zaplanuj jeden dzień w tygodniu, w którym pozwolisz sobie na słodkie specjały. Całkowita „asceza” nie jest wskazana, gdyż wtedy szybko zniechęcisz się do przestrzegania racjonalnej diety i wrócisz do starych nawyków.
Stosuj zdrowsze zamienniki. Jeśli absolutnie nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy, to zaopatrz się w bezcukrowe substytuty, np. czekoladę słodzoną stewią lub batoniki owocowe. Jednak najlepsze na przekąski będą produkty, które są bogate w składniki odżywcze. Mogą to być owoce, warzywa czy bakalie. Oczywiście nie przesadzaj z ich ilością, bo jak mówi przysłowie, co za dużo, to niezdrowo.
Wprowadź modę na zdrowe jedzenie. Twoi przyjaciele zaprosili Cię na imprezę i nie wiesz co wziąć ze sobą? My proponujemy, abyś zamiast niezdrowych ciastek oraz chipsów poczęstowała znajomych pyszną sałatką czy przekąskami z warzyw i owoców.
Bądź świadomym konsumentem. Twierdzisz, że nie jesz nic słodkiego? Często nie zdajemy sobie sprawy, że spożywamy tzw. „cukier ukryty”, który znajduje się m.in. w ketchupie, wędlinie, płatkach śniadaniowych, napojach gazowanych i sokach. Tymczasem są firmy produkujące żywność bez dodatku cukru i jego odpowiedników, np. syropu glukozowo-fruktozowego, maltodekstryny, karmelu. Można znaleźć produkty, nawet słodycze, słodzone mniej kalorycznymi zamiennikami, np. stewią czy erytrytolem lub zupełnie niezawierające cukru. Trzeba ich tylko szukać, uważnie czytając opisy produktów w internecie i etykiety w sklepie – tłumaczy Beata Straszewska ze Stewiarnia.pl, specjalistka od żywności bez cukru.
__________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.