„Makabryczne” przysmaki na Halloween
Jeżeli chcesz spędzić Halloween w wyjątkowy sposób, zadbaj o to, aby na Twoim stole nie zabrakło specjalnych przysmaków. Proponujemy babeczki mózgi oraz inne „makabryczne” przekąski.
Babeczki mózgi
Składniki na ciasto:
65 g cukru
125 g masła
185 g mąki pszennej
50 g grubo posiekanej białej czekolady
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml mleka
2 jajka
Składniki na krem:
1 budyń waniliowy
150 ml soku jabłkowego
150 g mrożonych malin
100 g masła
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 160 stopni C. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej. Utrzyj masło z cukrem, a potem, ciągle ucierając, dodawaj jajka. Kiedy produkty się połączą, wymieszaj całość łopatką. W trakcie dodaj mleko i mąkę z proszkiem (każdy produkt w dwóch partiach). Potem połącz masę z białą czekoladą i wymieszaj dokładnie.
Jeżeli Twoje foremki nie są silikonowe, wyłóż je papilotkami. Zanim to zrobisz, dobrze jest wysmarować same brzegi foremek niewielką ilością oleju. Dzięki temu zapobiegniesz przywieraniu ciasta do krawędzi. Po przygotowaniu foremek przelej do nich masę. Piecz babeczki ok. 20 minut. Powinny mieć złocisty kolor.
Sok jabłkowy połącz z cukrem i malinami, następnie zagotuj. Przetrzyj całość przez sito. Do pulpy dodaj proszek budyniowy i ugotuj budyń. Potem odstaw go na kilka minut, żeby ostygnął. W tym czasie zmiksuj masło. Cały czas miksując, dodawaj po jednej łyżce budyniu. Kiedy masa będzie gotowa, przełóż ją na babeczki. Pamiętaj, aby zostawić trochę kremu do ozdoby.
Szprycę cukierniczą o prostej cienkiej końcówce wypełnij masą. Za jej pomocą twórz na babeczkach zawijasy, dzięki którym wierzch babeczek będzie przypominał mózg.
Źródło: www.tesco.pl
_______________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.