Moc zielonej herbaty w 5 odsłonach
Picie zielonej herbaty korzystnie wpływa na nasz organizm – jest to fakt stwierdzony naukowo. Prócz swoich prozdrowotnych właściwości jest też bardzo smaczna. Występuje w dziesiątkach różnych odmian, każda o nieco innym smaku, aromacie i kolorze. Którą z nich wybrać dla siebie? Oto pięć naszych propozycji.
Sencha
To zdecydowanie najbardziej popularna zielona herbata, dodawana do większości mieszanek sezonowych i świątecznych. Jest herbatą japońską o mocnym smaku i zapachu. Można ją parzyć wielokrotnie w wodzie o temperaturze około 60–80°C.
Gyokuro
Dosłownie „jadeitowa rosa”, to jedna z najbardziej cenionych na świecie herbat o wyglądzie cieniutkich, ciemnozielonych igiełek. Po zaparzeniu otrzymujemy napar o silnie zielonym odcieniu, który w przeciwieństwie do wielu innych odmian pozbawiony jest goryczy. Parzy się ją w temperaturze 50–60°C, nie dłużej niż 2 minuty.
Kukicha
Warto spróbować jej choćby z ciekawości, ponieważ należy do niewielu rodzajów herbaty, do produkcji której wykorzystuje się nie tylko liście, ale również gałązki i łodyżki krzewu herbacianego. Właśnie z tego względu uważa się, że jej właściwości prozdrowotne są wyjątkowo silne. Kukichę należy parzyć w temperaturze 70–80 °C, nie dłużej niż 3 minuty.
Genmaicha
Ta niezwykła herbata powstaje przez zmieszanie łagodnej, słodkawej herbaty Bancha z ziarenkami prażonego ryżu. W efekcie powstaje napar o oryginalnym, delikatnie orzechowym aromacie i jasnobrązowej barwie. Herbatę należy parzyć w temperaturze 70–80 °C przez około 3 minuty.
Matcha
Jeden z najstarszych gatunków herbaty japońskiej, wykorzystywany w tradycyjnych ceremoniach parzenia herbaty. Ma konsystencję proszku o intensywnie zielonym kolorze, który utrzymuje się również po zaparzeniu. Smak Matchy jest nieco gorzkawy, lecz bardzo łagodny. Można ją dodawać do jogurtów, mleka czy deserów. Matchę należy parzyć w temperaturze 70–80 °C, a następnie mieszać do powstania piany na powierzchni.
Po zieloną herbatę warto sięgać ponieważ:
- przeciwdziała stanom zapalnym;
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krążenia;
- przeciwdziała demencji starczej, w tym chorobie Alzheimera;
- zapobiega chorobom dziąseł oraz powstawaniu próchnicy;
- przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu wspomaga odchudzanie i usuwanie toksyn z organizmu;
- zapobiega powstawaniu cellulitu;
- łagodzi szkodliwe skutki promieniowania UV;
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, w szczególności raka skóry;
- parzona do 3 minut – delikatnie pobudza, dłużej – działa uspokajająco.
____________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.