Arbuz – doskonały na upały!
Nic tak nie gasi pragnienia i nie orzeźwia w czasie upałów, jak słodki arbuz. Ze względu na wysoką zawartość wody, sięgającą 92%, jest to jeden z najmniej kalorycznych owoców – 100 gramów arbuza to tylko 30 kalorii! Co więcej, zawiera on likopen, antyoksydant z grupy karotenoidów, który nie tylko obniża ciśnienie, ale również działa przeciwnowotworowo i opóźnia procesy starzenia. Prócz tego możemy w nim znaleźć witaminy A i C, potas, magnez i cytrulinę, aminokwas wspomagający pracę serca.
Sorbet arbuzowo-miętowy
Składniki:
1 kg miąższu arbuza
kilkanaście listków mięty
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Blenderem zmiksować z innymi składnikami. Mrozić przez około 2–3 godziny, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem przełożyć do pucharków i udekorować listkami mięty.
Źródło: ugotuj.to.
Arbuz smażony na słodko
Składniki:
2 grube plastry arbuza
1-2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego „sherry”
garść świeżych, posiekanych liści mięty
łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ukroić dwa grube plastry arbuza (bez skórki). Usunąć pestki. Plastry ułożyć w płaskim naczyniu. Miód wymieszać z ocem „sherry”, dodać posiekane listki mięty. Tak przygotowaną marynatą zalać arbuz i odstawić na 15-20 minut.
Rozgrzać patelnię, natłuścić ją oliwą i ułożyć na niej plastry arbuza. Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na talerz i polać resztą sosu z patelni.
Źródło: ugotuj.to.
Mus z arbuza
Składniki:
pół arbuza
garść owoców czarnej porzeczki
garść owoców czerwonej porzeczki
garść malin
pół cytryny
kostki lodu
Przygotowanie:
Arbuza pokroić w kawałki i usunąć z niego pestki. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać porzeczki, maliny oraz pokrojoną na drobne kawałki cytrynę. Dokładnie zmiksować. Dodać lód i w razie konieczności odrobinę cukru.
Źródło: smaker.pl.
Słona sałatka z arbuza
Składniki:
1/8 arbuza
1/3 kostki sera feta
kilka liści szpinaku
pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
mięta, szałwia, bazylia
łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Arbuza i ser feta pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki, doprawić i delikatnie wymieszać, by nie zmiażdżyć kawałków arbuza.
Źródło: smaker.pl.
Salsa z grillowanego arbuza
Składniki:
5–6 grubych plastrów arbuza
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula lub 2 szalotki
1/2 papryczki jalapeno
2 średnie pomidory
2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
otarta skórka i sok z 1/2 limonki
łyżka oliwy z oliwek
szczypta ostrej, mielonej papryki
szczypta gruboziarnistej soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Z arbuza usunąć skórkę i pestki. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Arbuza i paprykę oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, oraz lekko skroić oliwą. Plastry arbuza i kawałki papryki umieścić na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Arbuza opiekać 1–2 minuty z każdej strony, paprykę około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w plastry. Z papryczki jalapeno usunąć gniazdo nasienne i drobno posiekać. Lekko zmiksować blenderem grillowanego arbuza, paprykę i pozostałe składniki. Salsę wstawić do lodówki na godzinę. Można podawać z mięsem z grilla.
Źródło: ugotuj.to.
________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.