Zakochaj się w owocach morza
Niezależnie od tego czy jesteście razem miesiąc, czy dziesięć lat, kolacja przy świecach jest dobrym sposobem na podniesie temperatury waszego związku. Na taką okazję doskonale nadają się lekkie i smaczne potrawy z owoców morza, które możesz przygotować sama lub wspólnie z partnerem. Oto nasze propozycje!
Homar zapiekany z masłem czosnkowo-limonkowym z chilli
Składniki:
jeden świeży lub mrożony homar
limonka
chrupiące pieczywo
80 g miękkiego masła
1½ łyżki posiekanej natki pietruszki
skórka z jednej limonki
1 posiekany ząbek czosnku
½ papryczki chili, bez nasion, starta na drobnych oczkach tarki lub drobno posiekana
Przygotowanie:
Miękkie masło wymieszać z natką pietruszki, startą skórką z limonki, czosnkiem, papryczką chilli, oraz solą i pieprzem.
Świeżego homara zamrozić a następnie ponownie rozmrozić. Homara opłukać i osuszyć. Położyć na brzuchu i ostrym nożem przekroić na pół, rozpoczynając od głowy do połowy tułowia. Przewrócić na drugą stronę i przeciąć wzdłuż na pół, zaczynając tym razem od ogona. Dwie połówki tułowia opłukać pod bieżącą wodą, pozbywając się wnętrzności (pozostawić skorupę wraz z białym mięsem). Dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Odłamać lub odciąć kończyny i rozciąć szczypce, odkrywając mięso.
Rozgrzać grill w piekarniku na średnio wysoką moc. Wszystkie części homara ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce rozcięciem i mięsem do góry. Posmarować ¾ ilości przygotowanego masła i wstawić do wyższej części piekarnika na 10 – 12 minut.
Podawać prosto z naczynia, polewając resztą roztopionego masła, razem z pieczywem i cząstkami limonki.
Źródło: kwestiasmaku.com.
Małże w piwie pszenicznym z goździkami
Składniki:
450 g małży w muszlach
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
4 goździki
1 ząbek czosnku
150 ml piwa pszenicznego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 cytryna
Przygotowanie:
Małże dokładnie umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Muszle oczyścić szorstką stroną gąbki, nożyczkami odciąć bisiory znajdujące się przy mięsie małży. Odkładać na sitko i dokładnie osuszyć.
Masło roztopić w garnku razem z oliwą z oliwek. Wsypać goździki i posiekaną cebulę i podgrzewać, aż cebula delikatnie się zeszkli. Dodać czosnek, a następnie wlać piwo i zagotować.
Do garnka włożyć małże i doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać natkę pietruszki. Gotować do czasu aż wszystkie małże będą otwarte. Podawać skropione sokiem z cytryny.
Źródło: kwestiasmaku.com.
Smażone kalmary z chili i czosnkiem
Składniki:
1 kg mrożonych krążków kalmara
4 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
sok z cytryny
oliwa z oliwek
posiekana natka pietruszki
szczypta soli
Przygotowanie:
Kalmary rozmrozić i odsączyć. Podgrzać na patelni oliwę, dodać posiekany czosnek i papryczkę. Po chwili dodać kalmary i smażyć na dużym ogniu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Po około 5 minutach patelnię zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki, sok z cytryny oraz sól.
Źródło: przeslijprzepis.pl.
Ośmiornica z salsą pomidorową
Składniki:
1 świeża ośmiornica
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, liść laurowy
2 pomidory
łyżeczka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Świeżą ośmiornicę zamrozić, a następnie ponownie rozmrozić. W dużym garnku zagotować wodę i wkładać do niej całą ośmiornicę na kilkanaście sekund, powtarzając tę czynność trzykrotnie. Następnie z liści laurowych, soli, pieprzu, bazylii i cebuli przygotować wywar, wrzucić do niego ośmiornicę i pod przykryciem gotować do zmiękczenia. Ugotowaną ośmiornicę pokroić w talarki.
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich łyżeczkę octu, oliwę z oliwek oraz przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Wszystko dokładnie wymieszać.
Źródło: durszlak.pl.