Zakochaj się w owocach morza

Niezależnie od tego czy jesteście razem miesiąc, czy dziesięć lat, kolacja przy świecach jest dobrym sposobem na podniesie temperatury waszego związku. Na taką okazję doskonale nadają się lekkie i smaczne potrawy z owoców morza, które możesz przygotować sama lub wspólnie z partnerem. Oto nasze propozycje!

lobsters-online.com

Homar zapiekany z masłem czosnkowo-limonkowym z chilli

Składniki:

jeden świeży lub mrożony homar

limonka

chrupiące pieczywo

80 g miękkiego masła

1½ łyżki posiekanej natki pietruszki

skórka z jednej limonki

1 posiekany ząbek czosnku

½ papryczki chili, bez nasion, starta na drobnych oczkach tarki lub drobno posiekana

Przygotowanie:

Miękkie masło wymieszać z natką pietruszki, startą skórką z limonki, czosnkiem, papryczką chilli, oraz solą i pieprzem.

Świeżego homara zamrozić a następnie ponownie rozmrozić. Homara opłukać i osuszyć. Położyć na brzuchu i ostrym nożem przekroić na pół, rozpoczynając od głowy do połowy tułowia. Przewrócić na drugą stronę i przeciąć wzdłuż na pół, zaczynając tym razem od ogona. Dwie połówki tułowia opłukać pod bieżącą wodą, pozbywając się wnętrzności (pozostawić skorupę wraz z białym mięsem). Dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Odłamać lub odciąć kończyny i rozciąć szczypce, odkrywając mięso.

Rozgrzać grill w piekarniku na średnio wysoką moc. Wszystkie części homara ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce rozcięciem i mięsem do góry. Posmarować ¾ ilości przygotowanego masła i wstawić do wyższej części piekarnika na 10 – 12 minut.

Podawać prosto z naczynia, polewając resztą roztopionego masła, razem z pieczywem i cząstkami limonki.

Źródło: kwestiasmaku.com.

Małże w piwie pszenicznym z goździkami

Składniki:

450 g małży w muszlach

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka drobno posiekanej cebuli

4 goździki

1 ząbek czosnku

150 ml piwa pszenicznego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 cytryna

Przygotowanie:

Małże dokładnie umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Muszle oczyścić szorstką stroną gąbki, nożyczkami odciąć bisiory znajdujące się przy mięsie małży. Odkładać na sitko i dokładnie osuszyć.

Masło roztopić w garnku razem z oliwą z oliwek. Wsypać goździki i posiekaną cebulę i podgrzewać, aż cebula delikatnie się zeszkli. Dodać czosnek, a następnie wlać piwo i zagotować.

Do garnka włożyć małże i doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać natkę pietruszki. Gotować do czasu aż wszystkie małże będą otwarte. Podawać skropione sokiem z cytryny.

Źródło: kwestiasmaku.com.

Smażone kalmary z chili i czosnkiem

Składniki:

1 kg mrożonych krążków kalmara

4 ząbki czosnku

1 mała papryczka chili

sok z cytryny

oliwa z oliwek

posiekana natka pietruszki

szczypta soli

Przygotowanie:

Kalmary rozmrozić i odsączyć. Podgrzać na patelni oliwę, dodać posiekany czosnek i papryczkę. Po chwili dodać kalmary i smażyć na dużym ogniu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Po około 5 minutach patelnię zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki, sok z cytryny oraz sól.

Źródło: przeslijprzepis.pl.

Ośmiornica z salsą pomidorową

Składniki:

1 świeża ośmiornica

1 cebula

przyprawy: sól, pieprz, bazylia, liść laurowy

2 pomidory

łyżeczka octu winnego

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Świeżą ośmiornicę zamrozić, a następnie ponownie rozmrozić. W dużym garnku zagotować wodę i wkładać do niej całą ośmiornicę na kilkanaście sekund, powtarzając tę czynność trzykrotnie. Następnie z liści laurowych, soli, pieprzu, bazylii i cebuli przygotować wywar, wrzucić do niego ośmiornicę i pod przykryciem gotować do zmiękczenia. Ugotowaną ośmiornicę pokroić w talarki.

Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich łyżeczkę octu, oliwę z oliwek oraz przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Wszystko dokładnie wymieszać.

Źródło: durszlak.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ