Bubble tea – fenomen niezwykłej herbaty
Stała się niesamowicie popularna. Znalazła wielu fanów wśród celebrytów i gwiazd. Jest dostępna dla każdego, a w dodatku pyszna! – wszystko to doskonały opis Bubble Tea, zwanej też bąbelkową herbatą.
Ten pyszny napój przywędrował do nas aż z Tajwanu, wcześniej podbijając serca mieszkańców innych państw. Wynalazca Bubble Tea to Liu Han Jie, właściciel herbaciarni, który pragnął namówić dzieci i młodzież do spożywania herbaty i w 1987 roku wpadł na innowacyjny pomysł połączenia ciepłej herbaty z mlekiem, kostkami lodu i kulkami tapioki (które można jeść!). To perełki tapioki wpłynęły na nazwę Pearl Milk Tea, na zachodzie przekształconą w Bubble Tea.
Czym właściwie jest tapioka, sekretny składnik herbaty? To produkt skrobiowy wytwarzany z manioku. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku, dzięki czemu jest idealna dla alergików. Co więcej nie zawiera glutenu i cholesterolu, więc nie obciąża naszych organizmów. Co ważne kuleczki tapioki są bardzo pożywne i mają bardzo szerokie zastosowanie, nie tylko w Bubble Tea!
Bubble Tea to smakowe, dodające energii napoje podawane na zimno lub ciepło. Bazą do powstania tego tajemniczego koktajlu jest herbata, do wyboru mamy zieloną, czarną lub białą. Kolejnym krokiem w tworzeniu Bubble Tea jest wybranie dodatków, herbatę możemy zmiksować z mlekiem, kulkami tapioki, owocami lub owocowymi żelkami. Zwykle ten niezwykły napój może być podawany w dwóch różnych wariantach: jako zwykła, parzona herbata z dodatkami oraz herbata mleczna, czyli taka do której dodajemy mleko. Bogactwo dodatków i różnorodność smaków pozwalają nawet najbardziej wybrednym smakoszom skomponować napój idealnie dopasowany do ich wymagających podniebień. Jak wcześniej wspomniałam tapioka sprawia, że Bubble Tea staje się pożywna i bardzo sycąca, a kiedy do koktajlu dodamy mleko i inne słodkie dodatki, wtedy uzyskamy kaloryczny mix. Właśnie ze względu na ogromny wybór pysznych dodatków, warto pamiętać, że kiedy wybierzemy opcję w nie bogatą, wtedy powinniśmy zacząć traktować herbatę nie jako napój lecz jako deser.
Bubble Tea stała się popularna na całym świecie. Zyskała wielu prawdziwych fanów, którzy po wypróbowaniu kilkunastu kombinacji smakowych, znaleźli tą idealną. Niestety popularność Bubble Tea sprawiła, że pojawiło się na rynku dużo lokali, które serwują tego rodzaju napoje, jednak niezbyt wysokiej jakości. Herbata powinna być parzona, często jednak można spotkać lokale, w których zamiast prawdziwej parzonej i pysznej herbaty otrzymamy napój, który powstał z połączenia proszku i wody. Nie będzie to prawdziwa Bubble Tea, z pewnością nie będzie też tak smaczna i zdrowa, jak ta która została wymyślona przez właściciela herbaciarni. Jest jednak jedno rozwiązanie, które pozwoli nam na rozkoszowanie się prawdziwą Bubble Tea – jeśli nie chcemy się rozczarować, warto po prostu dowiedzieć się, czy lokal do którego wybieramy się parzy herbatę. Jeśli tak, mamy pewność, że napój, który dostaniemy będzie pyszny!
Magdalena Wielądek