Kawa inaczej
Kawa pochodzi z Etiopii. W Europie napój ten znany jest od XVI wieku. Jest głównym źródłem kofeiny i najpopularniejszą używką na świecie. Sprawdźcie nasze przepisy z kawą w roli głównej!
Lodowa kawa Nutella
Składniki:
Mleko – około 200 ml
2 łyżeczki Nutelli
5 kostek lodu kawowego (do jego wykonania potrzebujemy 10 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
Bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania:
Na początek przygotowujemy kawowy lód. Do 300 ml wrzątku dodajemy 10 łyżeczek kawy rozpuszczalne i dokładnie mieszamy. Przelewamy do pojemnika na kostki lodu. Po ostygnięciu wkładamy do zamrażalnika.
W 200 ml mleka rozpuszczamy Nutellę – możemy do tego celu użyć spieniacza. Wyjmujemy zamarznięte kawowe kostki z zamrażarki, wkładamy do szklanki, po czym wlewamy Nutellę z mlekiem. Całość dekorujemy bitą śmietaną.
Kawowe ptasie mleczko
Składniki:
1,5 płaskiej łyżeczki kawy zbożowej
150g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
50ml wody niegazowanej
1g słodziku
19 g żelatyny, czyli 1,5 płaskiej łyżki
Sposób przygotowania:
Kawę oraz fruktozę i żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Czekamy aż substancja ostygnie. Następnie mieszamy ją z jogurtem aż do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy do naczynia i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na koniec ozdabiamy płatkami migdałów. Smacznego!
Karmelowe latte
Składnik na dwie porcje:
Kawa Espresso (około 120 ml)
Sos karmelowy – 60ml
Mleko 3,2% – 280 ml
Piana z mleka – 2 łyżki
Bita śmietana – 20ml
Cukier
Sposób przygotowania:
Do wysokich szklanek wlej po 10 ml sosu karmelowego. Weź małą spieniarkę i przygotuj mleczną piankę z niewielkiej ilości mleka. Wlej do szklanek gorące mleko, a następnie nałóż na nie po łyżce mlecznej pianki. Wokół wnętrza szklanki wlej sos karmelowy zataczając nim trzy koła. Na koniec wlej kawę i udekoruj ją bitą śmietaną oraz polej sosem. Gotowe!
Daria Sekula