2 sposoby na bakłażana

Bakłażan, zwany fachowo psianką podłużną, może grać główną rolę nawet podczas uroczystej kolacji. Jest prosty w przygotowaniu i można go przyrządzić na wiele sposobów. Jego smak świetnie łączy się ze wszelkimi przyprawami. Zobacz 2 przepisy na dania z bakłażanem, którymi zaskoczysz swoich gości!

baklazan life4style

Zapiekanka z bakłażana i cukinii

Składniki: bakłażan, cukinia, pomidory, 1 kulka mozzarelli, 6 młodych ziemniaków, 5 dkg żółtej fasoli, natka pietruszki, sól, pieprz, ½ łyżeczki bazylii suszonej, 2 ząbki czosnku

Przygotowanie: Myjemy cukinię i bakłażana oraz kroimy w plastry. Kawałki bakłażana obficie solimy i pozostawiamy na 30 minut. Następnie zmywamy sól pod wodą, osuszamy plastry, skrapiamy oliwą i grillujemy. Obieramy ziemniaki a fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w nim wszystkie składniki pokrojone w plastry. Całość posypujemy solą, pieprzem, bazylią i sprasowanym czosnkiem. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Źródło: gotujmy.pl                                                                  

Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem i kurczakiem

Składniki: 16 muszli makaronowych, Nadzienie: 1 mała pojedyncza pierś kurczaka, sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego estragonu, ½ łyżeczki oregano, szczypta ostrej papryki, ½ cebuli, 1 bakłażan, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 100 g sera koziego lub gorgonzoli, oliwa extra vergine, Sos pomidorowy: 1 pomidor, 300 g przecieru pomidorowego lub dodatkowo 2 świeże pomidory, sól i pieprz, ½ ząbka czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie: Gotujemy wodę w dużym garnku, solimy, wrzucamy muszle i gotujemy al dente. Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka i smażymy przez 2 minuty co chwilę mieszając. Dodajemy pokrojonego bakłażana i doprawiamy przyprawami. Smażymy przez około 2 minuty, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy przez dodatkowe 2 minuty lub do czasu aż bakłażan będzie miękki. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę natki pietruszki. Odstawiamy z ognia, dodajemy pokrojony ser kozi i mieszamy. Muszle napełniamy farszem i układamy w naczyniu na sosie pomidorowym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-18 minut. Sos pomidorowy: Do rondelka wlewamy przecier, dodajemy obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawiamy solą, pieprzem, startym czosnkiem i oregano. Gotujemy pod przykryciem przez kilka minut i na koniec miksujemy.

Źródło: kwestiasmaku.com

__________________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszegosklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ