Dieta paryska

dietaparyska - sporteuroNa pewno znacie dr. Dukana, ale czy słyszeliście o francuskim dietetyku dr. Jeanie – Michelu Cohen’ie? Od jakiegoś czasu stanowi niezwykle dużą konkurencje dla innych dietetyków, bowiem jego dieta paryska robi olbrzymią furorę. Na czym ona polega? Bitwa dwóch diet i dwóch lekarzy, w której wygrywa Jean – Michel Cohen.

Dieta paryska jest trójetapowym planem odchudzania, który według zapewnień samego twórcy pozwala szybko pozbyć się nadwagi, a po zakończeniu kuracji powrócić do normalnego sposobu odżywiania bez uciążliwego dla wielu kobiet (i nie tylko) efektu jo-jo.

Dla kogo jest przeznaczona dieta paryska ?

Jeśli wielokrotnie borykałeś się z dietami, jeśli już schudłeś, jednak dopadł Cię zdradliwy efekt jo-jo albo po prostu chcesz stracić zbędne kilogramy, unikając tym samym wahań masy ciała – ta dieta jest dla Ciebie.

Celem paryskiej diety jest uzyskanie swojej, nie tylko upragnionej, ale zalecanej przez BMI wagi, bez lęku, że stracone kilogramy znów powrócą. Dieta ta opiera się na około 2 miesięcznej kuracji, która opiera się na trzech fazach odchudzania:

  • Café,
  • Bistro,
  • Gourmet.

Faza Café (opcjonalnie)

Faza jest przeznaczona TYLKO dla osób zdrowych, ponieważ jest bardzo rygorystycznym reżimem dietetycznym. Jest to dobrowolna faza, której NIE TRZEBA wykonywać, jeśli nie czujemy się na silach i możemy od razu przejść do następnego etapu.

Faza Café trwa 8-10 dni, w trakcie których dziennie dostarczasz organizmowi tylko 700-800 kcal. Dzięki temu tempo chudnięcia jest bardzo szybkie i wynosi około 0,5 kg dziennie. Podczas tego etapu odchudzania należy spożywać niskokaloryczne dania, najlepiej w postaci zup, koktajli i puree. Konieczne jest także przyjmowanie preparatów multiwitaminowych i magnezu, by uniknąć zmęczenia, kryzysu psychicznego i dolegliwości fizycznych, np. skurczów mięśni.

WAŻNE!

Po fazie Café niewskazany jest powrót do normalnego sposobu odżywiania się, ponieważ grozi to efektem jo-jo.

Śniadanie: Koktajl jabłkowo-jogurtowy (zmiksuj jedno duże jabłko ok. 200 g, odtłuszczony jogurt naturalny ok. 200 g, 1/4 łyżeczki zapachu waniliowego)

Obiad: Łosoś ze szpinakiem (łososia ok. 90 g posyp koperkiem i upiecz na grillu, następnie podsmaż czosnek, dodaj szpinak i duś z dodatkiem wody ok. 7 minut. Następnie upraż migdały na patelni, posyp nimi łososia i na sam wierzch połóż wcześniej przygotowany szpinak.)

Kolacja: Zupa pomidorowa (uduś w garnku z wywarem drobiowym cebulę, czosnek i przecier pomidorowy, następnie dodaj pomidory, ulubione przyprawy i zalej resztą wywaru – w sumie 500 ml. Na koniec zmiksuj blenderem na zupę-krem.)

Faza Bistro

Faza Bistro jest szybka i niewiele mniej restrykcyjna niż faza Café, ponieważ dzienna liczba kilokalorii, jaką dostarczasz organizmowi, waha się od 900 do 1000. W tej fazie schudniesz od 3,5 do 5 kg w ciągu 2-3 tygodni, dzięki posiłkom bogatym głównie w białko i błonnik. W trakcie tego etapu odchudzania także należy przyjmować preparaty multiwitaminowe i magnez.

Faza Bistro zawiera trzy rodzaje jadłospisów, które możesz stosować naprzemiennie w ciągu 3 tygodni trwania diety, w celu przełamania monotonii. Możesz także zmieniać składniki menu według własnych upodobań, korzystając z ułożonej przez dr Cohena listy zamienników.
Śniadanie: ok. 200 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego greckiego

Obiad: Cielęcina zapiekana z mozarellą 85 g (cielęcinę upiecz na grillu, posyp mozarellą ok. 30 g i podgrzewaj aż roztopi się ser), fasolka szparagowa w sosie czosnkowo-pomidorowym 85 g, surówka z marchwi i selera naciowego w sosie vinegret, 200g świeżego ananasa

Kolacja: Tarta cukinia w vinegret ok. 115 g, polędwica wołowa 85 g z burakiem ok. 100g i szczypiorkiem (polędwicę smaż bez tłuszczu, buraki ugotuj na parze i posyp szczypiorkiem), 30 g żółtego sera, kawałek mango ok. 130 g

Faza Gourmetdieta paryska

Fazę dla „smakoszy” należy stosować do momentu uzyskania docelowej masy ciała (średnio jest to okres miesiąca). Jak twierdzi dr Cohen, „faza ta została opracowana z myślą o usatysfakcjonowaniu podniebienia”. W tym celu dietetyk opracował 5 różnych stylów jadłospisów (Gourmet: Classic, Ziemniaczany, Makaronowy, Kanapkowy, Wegetariański). W związku z tym znajdziesz w nich produkty powszechnie uważane za tuczące, jednak w trakcie fazy Gourmet w dalszym ciągu dostarczasz organizmowi małą ilość kalorii (średnio 1100-1200 kcal dziennie) – wszystko przez minimalne porcje żywieniowe. Podobnie jak w fazie Bistro, możesz schudnąć od 3,5 do 5 kg.
Śniadanie: Naleśnik z jogurtem jagodowym (ok. 200 g świeżych jagód, ok. 170 g jogurtu)

Obiad: Surówka z 2 porów z vinegret, dorsz 110 g z kalafiorem 110 g, odtłuszczony jogurt naturalny 170 g, 1 mała pomarańcza

Kolacja: Sałatka z krewetek 110 g i świeżego szpinaku z sokiem z cytryny, kanapka pełnoziarnista z masłem orzechowym, 30 g serca cheddar, 1 jabłko duszone z cynamonem

Ada Chmielecka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ