Białko niezbędne dla organizmu

bialko-sporteuro

W ostatnich latach powstało bardzo dużo diet białkowych, najczęściej trwają po ok dwa tygodnie, w ciągu których średnio można schudnąć 4-5 kg. Jednak bez względu na to czy chcemy schudnąć, przytyć albo utrzymać aktualną wagę znaczenie białek wykracza daleko poza wygląd zewnętrzny i budowanie mięśni.



Białko jest niezbędne dla każdego organizmu. Z białek zbudowana jest każda komórka w naszym organizmie. Jest to składnik organiczny, zbudowany z 20 aminokwasów, znanych jako podstawowe komórki życia. Białka gromadzone są w mięśniach i organach. Organizm wykorzystuje je do budowy i naprawy tkanki oraz wytwarzania hormonów i enzymów. Białka odpowiedzialne są również za transport tlenu w krwi w każdym organizmie. Podobnie jak tłuszcze i węglowodany, białka stanowią „makroelementy”, więc organizm potrzebuje ich w dużej ilości. Instytut Medycyny Narodowej Akademii Nauk określił, że nasze dzienne zapotrzebowanie na białka powinno wynosić od 10 do 35% dziennego spożycia wszystkich kalorii. Mężczyźni mają trochę większe zapotrzebowanie na białko niż kobiety. Brak białek może doprowadzić do utraty masy mięśniowej.mięsko

Ogromna popularność diet białkowych polega na tym, że białko pomaga utrzymać apetyt w ryzach, potrafi na długo nasycić nasz organizm. Białka podwyższają również nasz metabolizm spoczynkowy, utrzymując jednocześnie masę mięśniową. W miarę postępu starzenia się, masa mięśniowa bez odpowiedniej ilości ćwiczeń ulega zmniejszeniu, więc kluczowym elementem utrzymania dobrej kondycji jest spalanie tłuszczy i utrzymanie metabolizmu na wysokim poziomie. Białka powodują także znacznie mniejsze wzrosty i spadki poziomu cukru i insuliny we krwi. Nie odczuwamy skoków spadku energii tak jak następuje to po zjedzeniu słodyczy.

Ważną rzeczą, na którą powinno się zwracać szczególną uwagę są źródła białka, które nie mają wysokiego poziomu tłuszczów nasyconych. Na przykład soja, orzechy i produkty pełnoziarniste dostarczają białek bez dużej ilości tłuszczów nasyconych, a ponadto zawierają dużo zdrowego błonnika i mikroelementów. Najlepiej spożywać duże ilości białka roślinnego, zawartego właśnie w orzechach, fasolach, soczewicy i ciecierzycy.

Urszula Rudzińska, fot

ZOSTAW ODPOWIEDŹ