CUKIER STOP! Przepis na pyszne ciasto

ciasto marchewkowe - sporteuroCukier rafinowany (sacharoza) to substancja chemiczna, bez jakichkolwiek wartości, która szkodzi każdemu, dorosłym i dzieciom. Starajmy się ograniczać go w naszej diecie. Dobrym pomysłem na to jest przepis na domowe ciasto marchewkowe bez cukru. 

Cukier pozbawia twój organizm witamin i minerałów, m.in. witamin z grupy B, wapnia, magnezu, fosforu, obciąża trzustkę, układ trawienny, osłabia odporność. Częste spożywanie dużej ilości cukru przyczynia się do rozwoju otyłości, próchnicy, cukrzycy, chorób układu krwionośnego. Ponadto duża ilość cukru w twoim organizmie może wywołać nerwowość, brak energii oraz zaburzenia koncentracji.

W diecie przeciętnego człowieka cukru jest zdecydowanie za dużo. Wiele osób wciąż sądzi, że znajduje się on tylko w słodyczach i oczywiście w cukiernicy. Takie myślenie pozwala złapać się w pułapkę ukrytego cukru! Producenci żywności i innych produktów nie żałują tego składnika. Cukier można znaleźć (i to w dużych ilościach) nie tylko w słodyczach, ale również w lekach, pastach do zębów, pieczywie, płatkach śniadaniowych, keczupie czy warzywach w puszce. Obecny jest również w pożywieniu dla dzieci (w kaszkach, herbatkach, daniach w słoiku, itp.). Niestety zdarza się, że jest ukryty pod innymi nazwami (np.: wzmianka, że produkt zawiera tylko węglowodany, ale jakie nie wiadomo). Radzimy zatem czytać etykiety i zdecydowanie ograniczyć cukier w menu całej rodziny.

Oto przepis na ciasto marchewkowe bez cukru:

Składniki:ciasto - sporteuro
400 g startej marchwi,

250 g rodzynek,

200 ml wody,

400 g mąki razowej lub orkiszowej,

5 jajek,

200 ml oliwy z oliwek,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

1 łyżeczka gałki muszkatołowej,

1 łyżeczka zmielonego imbiru/cynamonu,

1 łyżeczka kardamonu,

1 łyżeczka zmielonych goździków,

odrobina masła do wysmarowania tortownicy.

Do rondelka wlać wodę, dodać rodzynki, imbir i gałkę. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 minut. W tym czasie wysmarować tortownicę masłem i oprószyć mąką. Namoczone rodzynki wraz z wodą oraz przyprawami zmiksować na papkę, dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Po chwili dodać oliwę i ponownie wymieszać.

Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, przesiać i dodać do jajek. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać startą marchew i delikatnie wymieszać łyżką. Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste, można dodać trochę wody. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 160-170 C°. Piec ok. 50 minut do 1 godziny.

Przepis łatwy i bardzo zdrowy. Życzymy Smacznego!

Aleksandra Cichowska, fot. easy-sugar-free-recipes.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ