Zdrowie: szkodliwe połączenia produktów

Zdrowe odżywianie kojarzy nam się zazwyczaj z dietą zawierającą dużą ilość warzyw, owoców, ryb i chudego mięsa. Są to produkty bogate w składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak w połączeniu z niektórymi artykułami spożywczymi ich wartości odżywcze mogą stać się bezwartościowe albo zamienić się w szkodliwe substancje. Czego powinniśmy unikać?

Źródło:pixabay.com/plOlej kukurydziany i słonecznikowy z rybami

Ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które zapobiegają wielu chorobom i przeciwdziałają procesom starzenia. Z kolei oleje: słonecznikowy i kukurydziany są cennym źródłem kwasów omega-6. Niestety jeżeli w naszym organizmie występuje zbyt duża ilość tych ostatnich, redukują one działanie kwasów omega-3 i przyspieszają proces starzenia organizmu. Dlatego ryby lepiej upiec lub ugotować na parze.

Herbata z cytryną

Herbata z cytryną to ulubione połączenie smakowe wielu ludzi. Jednak częste spożywanie tego przysmaku może doprowadzić do choroby Alzheimera. W liściach herbaty jest obecny glin, który wywołuje szkodliwe zmiany w naszym mózgu. Kiedy pijemy sam napar bez dodatku cytryny, jest on nieprzyswajalny. Sok z cytryny sprawia jednak, że glin zamienia się w cytrynian glinu, który organizm wchłania bardzo łatwo. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy unikać herbaty z cytryną.

Wino i czerwone mięso

Utarło się przekonanie, że do mięsa takiego jak: wieprzowina, wołowina czy dziczyzna podajemy wytrawne, czerwone wino, natomiast do ryb i drobiu białe. Według wielu dietetyków pierwsze połączenie jest bardzo niekorzystne dla zdrowia. W czerwonym winie znajdują się garbniki. Powodują one, że wchłanianie obecnego w czerwonym mięsie żelaza zostaje ograniczone. Pamiętajmy, że niedobór tego pierwiastka może doprowadzić do anemii.

Pomidor z ogórkiem

Askorbinaza to enzym będący jednym ze składników ogórka. Utlenia on witaminę C, którą zawierają pomidory. Nawet jego niewielka ilość niszczy całą jej zawartość. Z tego powodu należy uważać, aby nie jeść ogórka także z innymi warzywami zawierającymi tę witaminę.

Ryby morskie oraz warzywa kapustne

Do warzyw kapustnych zaliczamy kalafiora, brukselkę, brokuły, jarmuż, kalarepę oraz oczywiście wszystkie odmiany kapusty. Niewskazane jest spożywanie ich wraz z rybami, ponieważ znajduje się w nich jod. Owe połączenie powoduje wiązanie cennego pierwiastka, w wyniku czego jego wchłanianie przez organizm jest uniemożliwione.

Grzyby i alkohol

Nie wystarczy być tylko znawcą grzybów, aby uchronić się od kłopotów zdrowotnych czy nawet śmierci w wyniku ich zjedzenia. Nieważne w jakiej postaci spożywamy ten popularny przysmak (smażenie, duszenie, itp.), nieistotny jest także gatunek – zasada jest taka sama – nie powinno się popijać go jakimkolwiek alkoholem. Powoduje on, że odmiana białka, które grzyby zawierają, zostaje ścięta, co prowadzi do tego, że stają się niestrawne i mogą wywołać kłopoty z trawieniem. Sytuacja staje się jednak poważniejsza, kiedy zjemy czernidłaka pospolitego i w ciągu dwóch dni wypijemy nawet odrobinę alkoholu. Może to doprowadzić nawet do śmierci.

Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl, http://www.wiecejnizzdrowie.pl,


_____________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ