Co można zrobić z bobu?

Wreszcie nadszedł sezon, w którym królują warzywa i owoce. Wykorzystaj ten okres, dbaj o to, aby na Twoim stole nie zabrakło tego naturalnego źródła witamin. Dziś proponujemy proste dania z bobem!

www.healthyeah.co.nz Frittata z bobem i czerwoną cebulą

Składniki: 70 g ugotowanego i obranego bobu, 2 jajka, 50 g cukinii, 100 g chudego twarogu, ½ średniej, czerwonej cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oregano, 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego, 1/3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie: Bób ugotuj w osolonej wodzie, a następnie obierz ze skórki. W misce połącz jajka z twarogiem (roztrzep), a potem dodaj do tego bób, cukinię (wcześniej zetrzyj ją na tarce) oraz posiekaną, czerwoną cebulę. Na koniec wsyp wszystkie przyprawy. Do pieczenia użyj plastikowej formy albo blaszki (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia). Rozprowadź przygotowaną masę na cienki placek. Na wierzch możesz położyć plasterki pomidora, oliwki bądź inne wybrane warzywa. Formę włóż do piekarnika, nagrzanego do 180°C. Piecz ok 25 minut.

Źródło: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com

Bruschetta z bobem i mozarellą

Składniki:1 filiżanka ugotowanego i obranego bobu, 3 kromki bagietki francuskiej, 1 ząbek czosnku, 3 plasterki mozzarelli, 3 czarne oliwki, oliwa z oliwek extra virgin, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka posiekanej mięty, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: Bóg ugotuj w osolonej wodzie, obierz ze skórki, rozgnieć widelcem i dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, miętę oraz bazylię. Wymieszaj masę z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Bagietkę trzeba ugrillować, natrzeć czosnkiem oraz skropić oliwą. Na tak przygotowane pieczywo nałóż mieszankę z bobu, a na nią połóż plasterki mozzarelli i oliwki. Dopraw bagietki świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie skrop jeszcze raz oliwą z oliwek. Całość możesz udekorować listkami bazylii.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com

Zupa krem z bobu

Składniki: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu, 150 g szpinaku, 2 szklanki wody, 2 cienkie plasterki paczkowanej szynki parmeńskiej lub innej, 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka masła, sól morska, świeżo zmielony pieprz, ½ posiekanego ząbka czosnku, garść liści bazylii

Przygotowanie: Wybierz garnek z grubym dnem. Wlej do niego oliwę, dodaj masło, cebulę oraz czosnek. Duś na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Zalej wodą, dopraw solą morską oraz pieprzem i zagotuj. Potem wrzuć bób, zagotuj, a następnie dodaj szpinak. Gotuj przez 15 sekund, zdejmij z ognia i zmiksuj razem z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, szynką oraz bazylią. Następnie dopraw wedle uznania. Można podawać z grzankami i posypać na wierzchu szczypiorkiem.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com

Sałatka z bobem, kaparami i białym serem

Składniki: 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu, 1/3 główki sałaty lodowej, 70 g pokruszonego, białego sera (może być ricotta albo feta), 2 łyżki kaparów, 4 łyżki posiekanych i lekko zarumienionych orzechów (nerkowca, włoskich), 100 g gęstej śmietany 12%, 1 łyżka majonezu, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: Sałatę porwij na kawałki, przełóż do salaterki. Dodaj kapary, orzechy, ser oraz bób. Dopraw solą oraz pieprzem. Śmietanę połącz z majonezem i dodaj do reszty, a następnie wymieszaj. Sałatka doskonale komponuje się z daniami z kurczaka.

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com

Smacznego!

 

 

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ