Zdrowe smakołyki!
Szpinak ma wiele zastosowań w kuchni. Sprawdza się nie tylko w roli składnika sałatek czy dań głównych, ale również jako dodatek do ciast. Przechodząc na dietę nie musisz wyrzekać się wszystkich smakołyków. Ciasteczka z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi są pyszne i jednocześnie zdrowe.
Leśny mech
Składniki:
400g mrożonego rozdrobnionego szpinaku, 3 jajka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka mąki krupczatki lub mąki kukurydzianej, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 500ml śmietany kremówki 30%, 2 pełne łyżki cukru pudru, 2 pełne łyżeczki żelatyny, cukier waniliowy, pestki z owocu granatu.
Sposób przyrządzenia
W pierwszej kolejności rozmroź szpinak i lekko odciśnij dłońmi. Odsączysz w ten sposób pozostałą po rozmrożeniu wodę. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie nie przestając miksować, powoli wlewaj olej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do połączonych składników dodaj szpinak i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut. Kiedy ciasto wystygnie, zetnij nożem wierzch ciasta i rozdrobnij je w osobnym naczyniu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier waniliowy, rozpuszczoną żelatynę oraz cukier puder. Ciasto nasącz osłodzoną wodą z cytryną i wyłóż śmietaną, którą posyp równomiernie okruchami ciasta. Następnie lekko dociśnij je dłonią i udekoruj pestkami granatu.
Ciasteczka z siemieniem lnianym, płatkami owsianymi i rodzynkami
Składniki:
350g mąki jasnej orkiszowej, 150g cukru trzcinowego, 250g masła, 2 garści siemienia lnianego, 2 garści płatków owsianych, 1 garść rodzynek, 1 żółtko, ½ laski wanilii.
Sposób przyrządzenia
Mąkę przesiej do miski, dodaj schłodzone wcześniej masło i poszatkuj nożem. Wsyp cukier, dodaj żółtko i wanilię. Zagnieć uzyskaną masę. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zagniataj. Ciasto rozwałkuj, uważając, żeby nie było zbyt cienkie. Następnie za pomocą kubka wykrawaj kółka. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem pergaminowym, wyłóż na niej ciasteczka i piecz przez 20-25 minut.
Paulina Rożej