Potrawy z ekranu
Rodzina Soprano
Serialowy hit porównywany do Ojca Chrzestnego czy Chłopców z Ferajny, obfitował bardziej w krwawe porachunki niż słodkie przepisy. Nie oznacza to, że nie mamy żadnych kulinarnych wspomnień z bossem mafii Tonym i jego rodziną. Wystarczy przypomnieć sobie scenę, w której czy żona Tony’ego gotuje makaron z pulpetami. Potem zjadany jest na zimno z lodówki przez miejscowego księdza, a widzom aż ślinka cieknie.
Składniki:
500 g makarony spaghetti
-garść posiekanej bazylii
-1/4 szklanki mleka lub kremówki
Sos:
-500 ml przecieru pomidorowego
-1 cebula pokrojona w kostkę
-2 ząbki czosnku posiekane
-2 cm startego imbiru
-1/2 łyżeczki cukru
-1 łyżeczki słodkiej papryki
-sól, pieprz, chili, oliwa
Pulpety:
Przygotowanie:
Najpierw należy podsmażyć cebulę na oliwie. Szklimy cebule na oliwie. Dodać czosnek, imbir i chili i podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dolać ½ szklanki wody i gotować do odparowania płynu. Do całości Dodać przecier pomidorowy i ½ objętości wody, paprykę i cukier. Gotować na małym ogniu, ok 20-30 min. Całość doprawić sola i pieprzem.
Katarzyna Mierzejewska
Więcej przepisów na http://www.frommovietokitchen.pl