„Wyspa Bogów i demonów”

 

bali sporteuroBali jest miejscem z piękną architekturą krajobrazu. Ta zielona indonezyjska wyspa kojarzy się przede wszystkim z rajskim klimatem, bajecznymi piaszczystymi plażami, zapierającymi dech w piersiach zabytkami, niepowtarzalną kulturą oraz wyśmienitą kuchnią. Nie bez powodu uznawana jest za synonim tropikalnego raju.

 

Bali nazywana „wyspą bogów i demonów” jest położona w archipelagu Małych Wysp Sundajskich, słynąca z interesujących lokalnych zabytków oraz niezwykłej kultury i sztuki tutejszych mieszkańców. Otoczona jest przez cudowne i majestatyczne rafy koralowe, białe piaszczyste plaże na południu oraz czarne piaszczyste plaże na północnym zachodzie od Bali. Na wyspie znajduje się pasmo górskie z najwyższym szczytem Mount Agung tzw. domem bogów o wysokości 3142 m n.p.m. Do najciekawszych okazów tutejszej fauny należą niespotykane gatunki jeleni, małp, ptaków oraz ryb (m.in. samogłów, Mola Mola).balii sporteuro

 

Wielowiekowa kultura balijska kształtowała się pod silnym wpływem zarówno kultury chińskiej jak i indyjskiej, kładąc zdecydowany nacisk na duchowość i wiarę. Wyspa przepojona jest ogromną ilością świątyń, galerii sztuki, warsztatów rękodzieła oraz domów z bogatą roślinną i fantastyczną ornamentyką. Za najważniejsze zabytki Bali można uznać: pałac królów z Karangasem, Pałac Wodny oraz niezwykle piękną XI – wieczną jaskinię Goa GajahTemple.

 

Oprócz bogactwa historycznego, wyspa oferuje także moc niezapomnianych atrakcji, do których niewątpliwie należą: nurkowanie, surfing oraz wędkarstwo. Tutejsze ośrodki proponują pełen zakres usług związanych z pielęgnacją ciała oraz upiększeniem skóry i włosów, np.: tradycyjne masaże, sauny i łaźnie parowe. Warto nadmienić, że tradycyjne balijskie masaże są wykonywane przy zastosowaniu tylko i wyłącznie naturalnych składników, które mają zbawienny wpływ na zdrowie.

 

Indonezyjska wyspa słynie także z fenomenalnej kuchni, której smak powala na kolana. Regionalne jedzenie najlepiej próbować w małych, lokalnych knajpach lub u ulicznych sprzedawców przekąsek. Najbardziej popularne potrawy to babi guling (prosie z rożna faszerowane siekanymi ziołami i przyprawami korzennymi, posmarowane rozcieńczonym sokiem z kurkumy), bebek batutu (kaczka nadziewana przyprawami, owinięta liśćmi bananowca i łupinami orzecha kokosowego, pieczona nad rozżarzonym węglem drzewnym), sos sambal (z czerwonych lub zielonych papryczek, szalotki, czosnku i soku z limonki, zazwyczaj serwowany z ryżem), satay (ostre marynowane płaty mięsa pieczone na grillu w sosie z orzechów arachidowych) oraz gado gado (smaczna sałatka podawana na gorąco, składająca się z różnych gatunków warzyw, tofu i jajka, polana sosem z orzechów arachidowych). Tutejszą kuchnie charakteryzuje również bogactwo kolorowych owoców np.: ananasów, bananów, melonów czy pomarańczy.

 

baliii sporteuroWysokie temperatury na Bali utrzymują się cały rok. Najlepiej jednak wybrać się tutaj w miesiącach letnich od czerwca do września, choć w okresie kwiecień –maj i październik – listopad słońca nie zabraknie. Jedynie od grudnia do lutego niebo jest zasnute chmurami, ponieważ trwa pora deszczowa (opady krótkotrwałe, lecz intensywne).

 

Podsumowując, balijska wyspa to kraina wszelkiego piękna i szczęśliwości oraz niewiarygodnie gościnnych i zawsze uśmiechniętych ludzi.

 

Anna Tłustochowicz, fot.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ