Wiosenna panzanella

salatka life4styleWiosna to nie tylko sezon zwiewnych ubrań, ale również idealna pora na lekkość w kuchni. Zbliżają się wakacje, więc wypadałoby zrzucić zimowy nadbagaż i zadbać o figurę. Z pomocą przychodzą wiosenne sałatki. Nasza propozycja to wiosenna panzanella, czyli sałatka śródziemnomorska.

Składniki:

Grzanki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 kromek (czerstwego) pieczywa
  • 6 łyżeczek parmezanu
  • sól
  • pieprz

Winegret:

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ½ łyżeczek białego wina
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek

 Sałatka:

 

  • 4 pory
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ kg szparagów
  • 1 ½ szklanki ugotowanej białej fasoli

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 ºC. Kroimy chleb w kostkę i siekamy bądź rozgniatamy czosnek. W dużej misce dokładnie mieszamy chleb, czosnek, parmezan, sól i pieprz. Przekładamy chleb na blachę i pieczemy ok. 10-15 minut, aż grzanki będą chrupiące i zarumienione. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy aż ostygnął.

Przechodzimy do zrobienia sosu. Drobno siekamy cebulę, mieszamy z nią wino i sok z cytryny, odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy musztardę i oliwę.

Odcinamy ciemno zielone końce i korzenie porów. Pory kroimy na pół i w paski. Następnie dokładnie myjemy je pod zimną, bieżącą wodą. Dodajemy sól i dusimy bez przykrycia na wolnym ogniu ok 15-20 minut, aż będą miękkie. Następnie chłodzimy je i osuszamy. Szparagi wrzucamy do wrzącej wody (może być ta po porach) i gotujemy ok. 3 minut. Również szparagi, po ugotowaniu studzimy i osuszamy.

Pory i szparagi kroimy w kawałki jednakowej długości. Dodajemy fasolę, grzanki i przygotowany wcześniej winegret. Doprawiamy solą i pieprzem.

Hanna Gajewska, źródło: www.yummly.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ