Wiosenna panzanella
Wiosna to nie tylko sezon zwiewnych ubrań, ale również idealna pora na lekkość w kuchni. Zbliżają się wakacje, więc wypadałoby zrzucić zimowy nadbagaż i zadbać o figurę. Z pomocą przychodzą wiosenne sałatki. Nasza propozycja to wiosenna panzanella, czyli sałatka śródziemnomorska.
Składniki:
Grzanki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 6 kromek (czerstwego) pieczywa
- 6 łyżeczek parmezanu
- sól
- pieprz
Winegret:
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ½ łyżeczek białego wina
- Sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
Sałatka:
- 4 pory
- 2 łyżeczki soli
- ½ kg szparagów
- 1 ½ szklanki ugotowanej białej fasoli
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 ºC. Kroimy chleb w kostkę i siekamy bądź rozgniatamy czosnek. W dużej misce dokładnie mieszamy chleb, czosnek, parmezan, sól i pieprz. Przekładamy chleb na blachę i pieczemy ok. 10-15 minut, aż grzanki będą chrupiące i zarumienione. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy aż ostygnął.
Przechodzimy do zrobienia sosu. Drobno siekamy cebulę, mieszamy z nią wino i sok z cytryny, odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy musztardę i oliwę.
Odcinamy ciemno zielone końce i korzenie porów. Pory kroimy na pół i w paski. Następnie dokładnie myjemy je pod zimną, bieżącą wodą. Dodajemy sól i dusimy bez przykrycia na wolnym ogniu ok 15-20 minut, aż będą miękkie. Następnie chłodzimy je i osuszamy. Szparagi wrzucamy do wrzącej wody (może być ta po porach) i gotujemy ok. 3 minut. Również szparagi, po ugotowaniu studzimy i osuszamy.
Pory i szparagi kroimy w kawałki jednakowej długości. Dodajemy fasolę, grzanki i przygotowany wcześniej winegret. Doprawiamy solą i pieprzem.
Hanna Gajewska, źródło: www.yummly.com