Truskawkowy zawrót głowy
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Na straganach, w sklepach czy w najbardziej ruchliwych częściach miast można zauważyć łubianki pełne tych słodkich owoców. Dawniej jadać mogli je nieliczni. Ich spożywanie było przejawem luksusu. Teraz każdy może się nimi rozkoszować do woli – a smakują przepysznie, pod różnymi postaciami. Oto kilka przepisów z truskawką w roli głównej.
Carpaccio z truskawek
Składniki:
- kilka liści młodego szpinaku,
- 5 – 7 truskawek, pokrojonych w plasterki,
- 1 pomarańcza,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
Szpinak umyć i oczyścić z twardych łodyżek, a następnie ułożyć na półmisku. Dodać truskawki. Połówkę pomarańczy obrać, pokroić w cząstki i położyć na półmisku. Z drugiej połowy pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać z miodem. Sałatkę polać sosem pomarańczowo-miodowym. Całość skropić jogurtem i posypać brązowym cukrem.
Źródło: www.vitanatural.pl