Tarta owsiankowa
Wartość odżywcza owsianki znana jest od dawna. Owies to nieocenione źródło białka i błonnika oraz kopalnia witamin i składników mineralnych. Spożywanie płatków owsianych poprawia pamięć i koncentrację oraz likwiduje zły nastrój i objawy zmęczenia. Ci, którzy doceniają cenne właściwości owsianki, mogą spożywać ją nie tylko w tradycyjnym wydaniu, ale również w postaci zaskakującej tarty owsiankowej.
Owsiankowa tarta z bananami i orzechami
Składniki:
125g płatków owsianych, 125g mąki pszennej, 250g ricotty, 130g masła, 70g cukru, 60ml śmietanki kremówki, 25g orzechów laskowych, 2 banany, 3 łyżki zimnej wody.
Sposób przyrządzenia
Do miski wsyp mąkę. Płatki podziel na dwie równe części i jedną z nich zmiel, a następnie zarówno całe, jak i mielone wrzuć do naczynia z mąką. Dodaj cukier, pokrojone w kostkę masło i wlej 3 łyżki wody. Całość utrzyj w palcach, aż powstaną okruchy. Następnie zagniataj przez około 10 minut. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na pół godziny do lodówki. Posyp mąką blat lub stolnicę i rozwałkowuj zimne ciasto, tak aby rozmiarami pasowało do formy. Następnie nałóż ciasto na formę, utnij i zawiń rogi. Aby tarta nie urosła, nakłuj ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz 20-25 minut przy włączonym termoobiegu. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W rondelku podgrzej śmietankę, rozpuść w niej cukier i dodaj ricottę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Teraz pokrój banany w plasterki, a orzechy rozdrobnij na mniejsze kawałki. Plasterki banana rozłóż na cieście, posyp orzechami i zalej całość masą z ricotty. Następnie zapiekaj w 180 stopniach przez około 15 minut. Tarta ma najlepszą konsystencję po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego!
Źródło: ugotuj.to
Paulina Rożej