Słodko – słone sałatki
Proste, szybkie i idealne na upalne dni – sałatki są dobrym pomysłem zarówno na lunch jak i letnie, wieczorne spotkania ze znajomymi przy winie. Skuś się na eksperyment i zamiast tradycyjnych sałatek przygotuj te o słodko–słonym smaku. Zobacz nasze propozycje!
Sałatka z bobem, czereśniami i kalarepą
Składniki:
– 3 szklanki bobu,
– kilka liści sałaty,
– pęczek estragonu,
– 2 garście czereśni,
– 60 g sera feta,
– 4 łyżki oliwy,
– 2 łyżki syropu klonowego,
– 2 łyżki soku z limonki,
– natka pietruszki,
– różowy pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotuj bób w osolonej wodzie, obierz. Połóż liście sałaty na talerzu, kalarepę zetrzyj na płatki i połóż na sałacie. Dodaj wypestkowane czereśnie oraz liście estragonu. Następnie pokrusz fetę i posyp po wierzchu sałatki. W osobnej miseczce wymieszaj syrop klonowy z sokiem z limonki, natką pietruszki, różowym pieprzem, solą. Polej sałatkę sosem. Smacznego!
Sałatka z arbuzem, niebieskim serem i migdałami
Składniki:
– pół arbuza,
– sałata lodowa,
– ser z niebieską pleśniową,
– 3 łyżki płatków migdałów,
– 1 łyżeczka musztardy,
– 2 łyżki octu winnego,
– 6 łyżek oliwy z oliwek,
– pół ząbka czosnku.
Sposób przygotowania:
Pokrój w kostkę arbuza i ser z niebieską pleśniową. Porwij sałatę na mniejsze kawałki. W osobnej miseczce zmieszaj musztardę, ocet winny, oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz. Sos wlej do sałatki, wymieszaj delikatnie wszystkie składniki. Na koniec posyp danie migdałami. Gotowe!
Źródła: kwestiasmaku.com, przepisy.pl.
____________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.