Śliwkowy zawrót głowy
Jesień już w zasadzie opanowała nasz kraj, nie tylko pod względem aury, ale przede wszystkim na straganach. Możemy zaopatrzyć się w najlepsze o tej porze roku odmiany śliwek i cieszyć się nimi do woli. Zanim jednak opanuje nas szaleństwo przetworowo-wekowe, zasmakujmy w daniach, które przygotujemy ze świeżych, aromatycznych i soczystych owoców.
Zupa śliwkowa
Składniki:
- 0,5 kg śliwek,
- 1,5 l rosołu drobiowego,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- goździki,
- 0,5 szklanki śmietany 18%,
- grzanki.
Wykonanie:
Śliwki pozbawiamy pestek, zalewamy rosołem, dodajemy goździki, wsypujemy cynamon i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 20 min, aż owoce zmiękną. Odcedzone śliwki przecieramy przez sito lub rozdrabniamy blenderem, po czym z powrotem wrzucamy je do wywaru. Doprawiamy do smaku cukrem i łączymy ze śmietaną. Podajemy z pszennymi grzankami.
Mięsne kule ze śliwką
Składniki:
- 60 dag mielonego mięsa drobiowego,
- 30 dag węgierek,
- kajzerka,
- jajko,
- ząbek czosnku,
- sól, biały pieprz,
- olej,
- listki mięty,
- woda lub mleko.
Wykonanie:
Namoczoną wcześniej w mleku lub wodzie bułkę rozgniatamy i łączymy z mięsem, dodajemy jajko, czosnek i przyprawy. Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, a miętę myjemy i osuszamy. Mięso dzielimy na 2 części, formujemy z nich małe placuszki, do każdego wkładamy po 2 listki mięty i śliwkę, po czym dokładnie zlepiamy, tworząc kule. Smażymy na rozgrzanym oleju. Pozostałe śliwki także przez chwilę podsmażamy, podajemy razem z kulami i z makaronem lub ryżem.
Surówka ze śliwkami i dynią
Składniki:
- 10 śliwek,
- 30 dag dyni,
- 1 marchew,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- kieliszek koniaku,
- majonez,
- sól, pieprz,
- cukier puder.
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy na kilka godzin alkoholem i odcedzamy. Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach i oprószamy cukrem pudrem. Marchew także ścieramy w ten sposób. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Śliwki pozbawione pestek kroimy w cienkie paseczki. Składniki łączymy, doprawiamy majonezem i solą oraz pieprzem. Surówkę podajemy udekorowana natką pietruszki.