Śliwkowy zawrót głowy

Jesień już w zasadzie opanowała nasz kraj, nie tylko pod względem aury, ale przede wszystkim na straganach. Możemy zaopatrzyć się w  najlepsze o tej porze roku odmiany śliwek i cieszyć się nimi do  woli. Zanim jednak opanuje nas szaleństwo przetworowo-wekowe, zasmakujmy w daniach, które przygotujemy ze świeżych, aromatycznych i soczystych owoców.

www.mojegotowanie.pl

Zupa śliwkowa

Składniki:

  • 0,5 kg śliwek,
  • 1,5 l rosołu drobiowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • goździki,
  • 0,5 szklanki śmietany 18%,
  • grzanki.

Wykonanie:

Śliwki pozbawiamy pestek, zalewamy rosołem, dodajemy goździki, wsypujemy cynamon i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 20 min, aż owoce zmiękną. Odcedzone śliwki przecieramy przez sito lub rozdrabniamy blenderem, po czym z  powrotem wrzucamy je do wywaru. Doprawiamy do smaku cukrem i łączymy ze  śmietaną. Podajemy z pszennymi grzankami.

Mięsne kule ze śliwką

Składniki:

  • 60 dag mielonego mięsa drobiowego,
  • 30 dag węgierek,
  • kajzerka,
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • sól, biały pieprz,
  • olej,
  • listki mięty,
  • woda lub mleko.

Wykonanie:

Namoczoną wcześniej w mleku lub wodzie bułkę rozgniatamy i łączymy z mięsem, dodajemy jajko, czosnek i przyprawy. Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, a miętę myjemy i osuszamy. Mięso dzielimy na 2 części, formujemy z nich małe placuszki, do każdego wkładamy po 2 listki mięty i śliwkę, po  czym dokładnie zlepiamy, tworząc kule. Smażymy na rozgrzanym oleju. Pozostałe śliwki także przez chwilę podsmażamy, podajemy razem z kulami i z  makaronem lub ryżem.

Surówka ze śliwkami i dynią

Składniki:

  • 10 śliwek,
  • 30 dag dyni,
  • 1 marchew,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • kieliszek koniaku,
  • majonez,
  • sól, pieprz,
  • cukier puder.

Wykonanie:

Rodzynki zalewamy na kilka godzin alkoholem i odcedzamy. Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach i oprószamy cukrem pudrem. Marchew także ścieramy w ten sposób. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Śliwki pozbawione pestek kroimy w cienkie paseczki. Składniki łączymy, doprawiamy majonezem i solą oraz pieprzem. Surówkę podajemy udekorowana natką pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ