Sezonowe dania na lato
Obecnie wierzymy, że pogoda nie zaskoczy nas już niczym nieprzyjemnym. Wyciągamy więc z szafy letnie rzeczy i zaczynamy okupować ławki w parkach. Maj jest też dobrą okazją do zmienienia swoich przyzwyczajeń żywieniowych. Nikt nie ma ochoty na ciężkie, syte potrawy. Czas zamienić mięso na świeże warzywa, sezonowe owoce i lekkie, bogate w witaminy dania. Pozwolą utrzymać formę i jednocześnie zapewnią doskonałe samopoczucie.
Sałatka z dymką
Składniki:
1 sałata lollo rosso
8 listków sałaty dębowej
1 pęczek dymki
3 łyżki masła
2 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
Przygotowanie: Myjemy obie sałaty, rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Od dymki odcinamy szczypiorek i odkładamy, cebulki przekrajamy na pół i podduszamy na łyżce masła. Układamy je na sałacie. Dla smaku posypujemy solą i pieprzem. Całość polewamy zrumienioną na pozostałym maśle tartą bułką. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Chłodnik z melona i pomarańczy
Nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż lekka zupa owocowa. Zwłaszcza gdy upał daje się we znaki, może okazać się niezastąpiona. Słodka i schłodzona na pewno umili ciężkie chwile w wysokiej temperaturze.
Składniki:
2 dojrzałe melony (kremowy i pomarańczowy miąższ)
2 łyżeczki sproszkowanej galaretki pomarańczowej
2 pomarańcze
2 łyżeczki likieru pomarańczowego
cukier
listki melisy lub mięty
kostki lodu
Przygotowanie: Na początku oczywiście porządnie myjemy melony i pomarańcze. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i odstawiamy, by wystygła. Z melonów usuwamy nasiona i kroimy je w ćwiartki. Z ćwiartki melona kremowego i pomarańczowego drążymy małe kulki. Pozostałe kawałki melonów obieramy, kroimy i miksujemy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Obieramy cienko cytrynę, a jej skórkę kroimy na wąskie paseczki. Z jej miąższu wyciskamy sok i mieszamy go z już przestudzoną, płynną galaretką oraz likierem. Całość przelewamy do zmiksowanych melonów, jeśli potrzeba, dodajemy cukier do smaku i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego chłodnika wrzucamy kulki melonów, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem rozlać chłodnik na talerze, dodać kostki lodu i a dla efektu wizualnego dekorujemy skórką cytrynową, listkami melisy lub mięty.