Ser żółty domowej roboty!

Polski rynek serów jest bardzo różnorodny. Niestety przeważająca większość dostępnych produktów ma niewiele wspólnego z prawdziwym serem. Najczęściej mamy do czynienia z produktami seropodobnymi, dlatego warto samodzielnie wyprodukować ser, aby mieć pewność jego jakości.

recipes.latimes.com

Ser żółty jest źródłem białka, wapnia, fosforu i witamin. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają spożywanie dwóch plastrów dziennie tego wartościowego produktu. Zdaniem wielu osób kaloryczność sera żółtego nie przemawia za jego spożywaniem. Jednakże jest ona rekompensowana wysoką wartością żywieniową sera, dlatego powinien on mieć udział w Twojej codziennej diecie.

Jak zrobić własny ser? Oto przepis:

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 1 kg białego sera,
  • ½ kostki masła,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 całe jajka,
  • 1 żółtko,
  • przyprawy według uznania (kminek, czosnek, suszone pomidory).

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności zagotuj mleko. Kiedy zauważysz, że zaczyna się gotować, dodaj do niego ser i gotuj przez 20 minut energicznie mieszając. Następnie odcedź uzyskaną masę. Do miski dodaj jajka, sodę, sól, ocet i roztopione wcześniej masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do długiego i wąskiego naczynia. Włóż do lodówki. Ostygnięty ser krój nożem w plastry. Smacznego!

Źródło: smaker.pl

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ