Rozgrzewające zupy
Nikt nie pogardziłby miską parującej zupy w tak chłodne dni, jak ostatnio. Zdrowa, pożywna i prosta w przygotowaniu. Doskonała dla tych, będących na diecie. Do kuchni!
Zupa jest niedocenianą potrawą. Zupełnie niesłusznie. To pożywny i zdrowy pomysł na lunch czy kolację. Idealna na okres jesienno-zimowy. Jej przyrządzenie nie wymaga dużo czasu ani energii – wystarczą warzywa, zioła i przyprawy oraz odrobina zapału. Poza tym jest to danie, przy którym nie musimy ściśle trzymać się przepisu i możemy poszaleć.
Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
250 g czerwonej soczewicy,
1 l bulionu warzywnego,
cebula,
marchewka,
łyżka masła,
sól, pieprz, imbir,
cytryna.
Podsmażyć cebulę na maśle. Po chwili dodać zimny bulion, soczewicę oraz drobno pokrojoną marchewkę. Gotować ok. 40 min od zagotowania. Dodać przyprawy oraz skropić sokiem z cytryny.
Zupa-krem z pomidorów
Składniki:
750 g pomidorów,
puszka pomidorów,
cebula,
ząbek czosnku,
papryczka chilli,
oliwa z oliwek,
świeża bazylia,
sól, pieprz, bazylia, oregano, cynamon.
Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek do miękkości. Dodać pomidory i chwilę gotować, potem zmiksować. Dodać przyprawy. Podawać z pestkami słonecznika i jogurtem naturalnym.
Zupa-krem z dyni
Składniki:
500 g dyni,
1 l bulionu,
marchewka,
pietruszka,
cebula,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz,
papryczka chilli,
imbir.
Podsmażyć cebulę na oliwie z oliwek, następnie wrzucić dynię posiekaną w kostkę, marchewkę, pietruszkę oraz chilli. Wlać bulion. Gdy dynia będzie miękka, zmiksować i przyprawić. Podawać z natką pietruszki.
Aleksandra Berezowska