Rozgrzewające zupy krem
Są proste w przyrządzeniu, smaczne, sycące i idealne na jesień. Warto wykorzystać do nich sezonowe warzywa i podawać z chrupiącymi grzankami. Zupy krem to idealny obiad lub przekąska dla zmarzniętych spacerowiczów. Mają mało kalorii, ale dostarczają dużo energii i są prawdziwą bombą witaminową.
Marchewkowa
Składniki: 1 kg marchewki, 3 ziemniaki, pietruszka, 2 cebule, 3 kostki rosołowe, 3 łyżki masła, szczypta imbiru i pieprzu, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: W 800 ml wody rozpuszczamy i gotujemy kostki. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy na wrzątek i czekamy aż zmiękną. Międzyczasie cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i dorzucamy do warzyw. Kiedy będą miękkie wrzucamy je do blendera i miksujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy. Zupę można udekorować śmietaną i kiełkami.
Źródło: pieczarkamysia.pl
Paprykowa
Składniki: 1 kg czerwonej papryki, łyżka oliwy, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego majeranku i tymianku, pół szklanki słodkiej śmietany, litr rosołu z kurczaka, łyżka octu balsamicznego.
Wykonanie: Myjemy paprykę, kroimy i pieczemy w piekarniku, aż skórka zacznie się przypalać. Następnie wkładamy je na 10 minut do foliowej torebki. Siekamy czosnek i cebulę, podsmażamy je na oleju z przyprawami. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę obraną ze skórki i gotujemy przez 25 minut. Następnie wszystko miksujemy, dodajemy śmietankę i ocet balsamiczny. Jeszcze raz zagotowujemy.
Źródło: lidl.pl
Serowa
Składniki: 2 kremowe serki topione, 125 ml śmietany, litr wywaru warzywnego lub mięsnego, łyżka mąki pszennej, natka pietruszki, sól, pieprz, grzanki.
Wykonanie: Wywar gotujemy, dodajemy do niego serki, czekamy, aż się rozpuszczą. Do śmietany dodajemy mąkę, mieszamy żeby nie było żadnych grudek, dodajemy łyżkę wywaru i wlewamy do garnka. Czekamy aż całość zacznie wrzeć. Na koniec przyprawiamy zupę i wrzucamy posiekaną pietruszkę. Podajemy z grzankami.
Źródło: jejswiat.pl
Ada Koperwas