Rewolucja – zielona kawa odchudza?

Wiele z nas dzień zaczyna od filiżanki aromatycznej „małej czarnej”. A gdyby tak rozpocząć codzienne zmagania od „małej zielonej”? Przeczytaj o cennych właściwościach tej kawy i „postaw na zielone”!

Źródło: www.saragreen.ro

Czym jest zielona kawa?

Jest to dobrze nam znana „zwykła” kawa, jednak ziarna kawowca nie zostały poddane procesowi pirolizy (palenia), podczas którego dochodzi do uwolnienia olejków aromatycznych. Dlatego też zielona kawa ma dużo jaśniejszy kolor oraz nieco inny zapach. Również jest bardziej delikatna i kwaskowa w smaku. Szczególnie mogą ją polubić osoby, którym nie odpowiada charakterystyczna goryczka właściwa czarnej kawie.

Właściwości zielonej kawy

Zielona kawa zawiera duże ilości antyoksydantów, które obecne są w kwasie chlorogenowym (organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli). Mają one działanie wymiatające wolne rodniki, spowalniające procesy starzenia oraz zapobiegające chorobom cywilizacyjnym. „Mała zielona” jest również środkiem bakteriobójczym, dlatego poleca się picie tego napoju podczas przeziębień i stanów obniżonej odporności. Według wielu lekarzy obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz pojawienia się kamicy nerkowej. Tak samo jak kawa czarna ma działanie pobudzające, ale jest od niej zdrowsza.

„Zielone odchudza”?

Jak zachowuje się nasz organizm po zjedzeniu słodkiej przekąski albo bogatego w cukry proste produktu? Trzustka po otrzymaniu dużej ilości glukozy wytwarza bardzo dużo insuliny, aby „uporać” się z cukrem. W pewnym momencie receptory komórkowe przestają być wrażliwe na insulinę i cukier zaczyna gromadzić się w tkance tłuszczowej (adipocytach) w postaci trójglicerydów. Jednak ziarna zielonej kawy bogate są w kwas chlorogenowy (ACG), który w połączeniu z kofeiną zmniejszają przyswajanie glukozy z pożywienia przez organizm.

Kwas ACG również przyspiesza tempo spalania tłuszczów w wątrobie oraz spowalnia uwalnianie cukru do krwioobiegu. Takie działanie jest niezwykle pożądane dla osób chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów oraz cierpiących na insulinooporność. Według badań, regularne picie kawy pozwala zmniejszyć tkankę tłuszczową od ok. 15% do nawet 30%. Piętnastoprocentowe rozbieżności związane są z indywidualnymi cechami organizmu człowieka, a także prowadzonym przez nie stylem życia.

Zielona kawa jest składnikiem niektórych środków odchudzających. Przy wyborze preparatu należy zwracać uwagę na jej procentową zawartość w składzie chemicznym suplementu, gdyż wiele firm dodaje jej bardzo niewiele i „naciąga” konsumentów. Nie należy jednak traktować „małej zielonej” jako „cudownego specyfiku”, który nas odchudzi. Nic nie zastąpi zdrowej i racjonalnej diety oraz ćwiczeń fizycznych. Zielona kawa ma działanie jedynie wspomagające.

Gdzie ją kupić?

 Zielona kawa nie jest jeszcze w Polsce popularnym napojem, dlatego zazwyczaj nie znajdziemy jej w osiedlowym sklepie czy supermarkecie. Natomiast można ją zamówić przez Internet oraz w stacjonarnych sklepach dla kawoszy.

Sposób przygotowania

W niektórych sklepach można kupić zmieloną zieloną kawę, jednak najczęściej sprzedawana jest ona w ziarnach. Sposób parzenia zależy od preferencji. Niektórzy zalewają całe ziarna wodą (wtedy esencja kawy wystarczy na dłużej), ale najczęściej rozdrabnia się ją w moździerzu i mieli w młynku. Tak przygotowaną kawę zalewa się gorącą wodą o temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza. Można posłodzić ją niewielką ilością cukru, miodem, syropem z agawy, a także dolać do niej mleko czy wzbogacić napój odrobiną kardamonu.

 

______________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

 

 


ZOSTAW ODPOWIEDŹ