Przepisy na batawię

Batawia jest skrzyżowaniem sałaty lodowej i głowiastej. W odróżnieniu do innych odmian jest trwała i posiada dużo bardziej wyrazisty smak. Jej cechą charakterystyczną są zielone, a na końcach bordowe liście. Batawia ułatwia procesy trawienia, działa odkwaszająco na organizm oraz przeciwdziała wystąpieniu nowotworu okrężnicy.

www.foodnetwork.com

Roladki rybne z batawią

Składniki:

1 główka sałaty batawii, 400g świeżego filetu z sandacza, 1 szalotka, 2 pomidory, 2 limonki, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 pęczek bazylii, sól i pieprz.

Sposób przyrządzenia

Liście sałaty oddziel i umyj. Rybę pokrój ukośnie na cienkie plastry. Umyte pomidory pokrój na pół, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Szalotkę obierz i posiekaj. Teraz przygotuj marynatę z soku wyciśniętego z limonek, szalotki, musztardy i oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Zalej sandacza otrzymaną marynatą i odstaw na 10 minut. Liście sałaty wrzuć do wrzątku i odstaw na 5 minut. Po tym czasie zalej je zimną wodą i wysusz. Na liść batawii nałóż plaster ryby oraz kilka listków bazylii, a następnie zwiń w rulon. Gotowe roladki posyp pomidorami i resztą bazylii.

Sałatka z batawii, serem ricotta i granatem

Składniki:

1 główka sałaty batawii, kilka pomidorków koktajlowych, 1 granat, 150g sera ricotta, 120g kukurydzy.

Sposób przyrządzenia

Na talerzu rozłóż umytą i osuszoną sałatę. Połóż na niej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, rozdrobiony ser ricotta i kukurydzę. Jako ostatnie dodaj pestki granatu. Całość polej sosem wykonanym z łyżki miodu, 2 łyżek octu balsamicznego i łyżkę oliwy z oliwek.

Sałatka z batawii, orzechów włoskich i cukinii

Składniki:

100g sałaty batawii, garść orzechów włoskich, 2 łyżka kaparów, ½ zielonego chilli, ½ cukinii, ½ cytryny, oliwa z oliwek, pieprz.

Sposób przyrządzenia

Liście sałaty umyj i osusz, a następnie przełóż do miski. Dodaj drobno posiekane chilli, cukinię pokrojoną w cienkie plasterki, orzechy włoskie i kapary. Polej sałatkę dresingiem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy. Na koniec dopraw pieprzem. Smacznego!

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ