Poznaj weganizm!
Dzięki tak łatwo dostępnej wiedzy i wolności mediów ludzie na całym świecie mają możliwość rozwijania swej świadomości. Weganizm! To nowy chwilowy trend czy słuszne podążanie za ideą? Niewątpliwie staje się coraz popularniejszy. Jeśli chcesz poznać tę kulturę, przeczytaj artykuł!
Weganizm to nie tylko specjalna dieta to również styl życia. Weganie rezygnują ze spożywania mięsa, ryb, miodu, jajek i wszelkich innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie korzystają także z innych produktów odzwierzęcych, takich jak futra, wełna, skóra, jedwab, filc i tym podobne. Nie biorą również udziału w polowaniach czy rozrywkach, w których wykorzystywane są zwierzęta.
Słowo „vegan” po raz pierwszy pojawiło się w połowie XX wieku. W 1944 roku Donald Watson oraz Elsie Shrigley założyli Towarzystwo Wegańskie – pierwsze tego typu stowarzyszenie w Stanach Zjednoczonych. Nazwa powstała z połączenia niektórych liter słowa vegetarian. Obecnie na świecie działa setki towarzystw zajmujących się promowaniem weganizmu. W Polsce takich działań podjęło się między innymi Stowarzyszenie Empatia. W 1994 roku ogłoszono, że 1 listopada od tej pory będzie Światowym Dniem Wegan.
Jak weganizm opisuje Stowarzyszenie Empatia?
Weganizm jest to sposób życia dążący do rzeczywistej minimalizacji uczestnictwa w eksploatacji zwierząt. Najważniejszy aspekt tego pojęcia dotyczy diety, ponieważ dla pożywienia jest wykorzystywana największa ilość zwierząt. Weganizm w tym zakresie oznacza odrzucenie z przyczyn etycznych produktów odzwierzęcych. W innych dziedzinach cechuje się podobnie konsekwentną postawą, np. w sprzeciwie wobec hodowli zwierząt z przeznaczeniem na futra, wykorzystywania zwierząt do doświadczeń, do celów rozrywki itd.(…) Ponieważ [zwierzęta] są istotami czującymi, zdolnymi do bólu, strachu, stresu, cierpienia, zadowolenia i wielu innych odczuć i stanów umysłowych, oraz ze względu na fakt, że dzięki nauce coraz więcej o nich wiemy i widzimy łączące nas pokrewieństwo pod względem zdolności do odczuwania, uważamy, że z naszej strony zamiast pogardy i eksploatacji należy im się szacunek i opieka. Proponujemy weganizm jako najpełniejszą realizację tej postawy.”
Co jedzą weganie?
Podstawą diety są warzywa, owoce, rośliny strączkowe i kasze. Można to wszystko kupić w zwykłym sklepie spożywczym. Dieta oparta na takich produktach może być bardzo tania, a czas przygotowywania posiłków nie jest długi. Nasuwa się jasny wniosek, że nie musisz poświęcić dużo czasu i znacznie obciążać swojego domowego budżetu, aby zostać weganinem.
Kilka przepisów na dania wegańskie
Kotlety z płatków owsianych i słonecznikowy dip
Składniki
Kotlety:
- 250 g płatków owsianych,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- majeranek, zioła prowansalskie,
- słodka papryka,
- olej do smażenia,
- 100 g nasion słonecznika,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- imbir,
- sól, pieprz.
Dip:
- ziarna słonecznika,
- 1 cebula,
- przecier pomidorowy,
- sól, pieprz, imbir.
Przygotowanie
Kotlety:
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem tak, żeby całkowicie je przykryć. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem. Cebulę kroimy w kostkę i połowę dodajemy do płatków razem z pokrojonym czosnkiem. Miksujemy blenderem. Następnie dodajemy resztę cebuli i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i majerankiem oraz słodką papryką. Oczywiście można dodać też inne ulubione przyprawy. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy kilka łyżek bułki tartej. Mokrymi rękoma formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron aż się zezłocą.
Dip:
Słonecznik wrzucamy do wysokiego naczynia (najlepiej kubek od blendera) i zalewamy wrzątkiem mniej więcej 1-2 cm powyżej poziomu słonecznika. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Dodajemy pokrojoną cebulę, przecier pomidorowy i miksujemy ok. 2-3 minut aż uzyskamy gładki sos. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną mielonego imbiru (może być też świeży, ale lepiej nie przesadzać z ilością).
Tofu-twarożek
Składniki:
- 250 g tofu naturalnego,
- 2 ogórki,
- 5-6 rzodkiewek,
- ½ pęczka szczypioru,
- 4-5 łyżek napoju sojowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy napój sojowy i oliwę z oliwek. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę razem z rzodkiewką, szczypiorek drobno siekamy. Mieszamy razem tofu z warzywami. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Muffiny z masłem orzechowym
Składniki:
- 3 czubate łyżki masła orzechowego,
- 2 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 1 szklanka napoju owsianego (lub innego roślinnego),
- ¼ szklanki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- ½ szklanki orzechów ziemnych,
- 1 polewa czekoladowa.
Przygotowanie:
Umieszczamy miskę w garnku z gorącą wodą. Wkładamy do niej masło orzechowe i cukier puder i ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy napój owsiany i olej, dokładnie mieszamy. Łączymy razem mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do mokrej masy stopniowo dodajemy suche składniki i cały czas mieszamy, aż się ładnie połączą. Na koniec dodajemy jeszcze posiekane (niezbyt drobno) orzechy ziemne, ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu dekorujemy polewą czekoladową.
Jak widać nie jest to skomplikowana dieta. Z pewnością część osób zadaje sobie pytanie: „jak można nie lubić mięsa?”. Odpowiedź jest prosta! To nie kwestia upodobań, tylko wyznawanych poglądów. Gdy postawimy na szali życie i śmierć zwierząt, zdecydowanie wygra życie stworzeń. Chciałbym jeszcze obalić jeden mit, a mianowicie, że weganie i wegetarianie to osoby wyznające te same zasady. To prawda, że weganizm wyewoluował po części z wegetarianizmu. Jednakże trzeba zaznaczyć, że wegetarianie nie jedzą tylko mięsa, ale np. ryby już tak, zaś weganie nie spożywają i nie wykorzystują żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. To jest podstawowa różnica. Nieważne, czy jesteśmy weganami czy mięsożercami. Poznawajmy inne ideologie, kultury, filozofie. Szanujmy siebie nawzajem!
Mateusz Bańka