Pierś z kurczaka w jabłkach

kurczak1 sporteuroJak zrobić pyszny i dietetyczny obiad w zaledwie 20 minut? Poniżej prezentujemy prosty przepis na to, jak przygotować piersi z kurczaka w jabłkach. To smaczny, niskokaloryczny obiad, który zachwyci domowników.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1/2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 3 twarde i najlepiej kwaśne jabłka
  • duża szczypta tymianku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasion. Piersi z kurczaka kroimy w dowolny sposób. Lekko ubijamy lub rozpłaszczamy dłonią. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.

Na rozpuszczone masło z olejem wrzucamy jabłka, dodajemy piersi i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty z obu stron.

Dodajemy sok z cytryny, 2-3 łyżki wody (mięso nie powinno przywierać do patelni), zmniejszamy ogień i dusimy potrawę do miękkości, czyli jakieś 5-8 minut. Jabłka nie powinny za bardzo się rozpaść.

Tak przygotowaną potrawę możemy doprawić także selerem i podawać z purée.

Joanna Łuszczykiewicz, fot.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ