Pierś z kurczaka w jabłkach
Jak zrobić pyszny i dietetyczny obiad w zaledwie 20 minut? Poniżej prezentujemy prosty przepis na to, jak przygotować piersi z kurczaka w jabłkach. To smaczny, niskokaloryczny obiad, który zachwyci domowników.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1/2 łyżki masła
- łyżka oleju
- 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 3 twarde i najlepiej kwaśne jabłka
- duża szczypta tymianku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasion. Piersi z kurczaka kroimy w dowolny sposób. Lekko ubijamy lub rozpłaszczamy dłonią. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką.
Na rozpuszczone masło z olejem wrzucamy jabłka, dodajemy piersi i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty z obu stron.
Dodajemy sok z cytryny, 2-3 łyżki wody (mięso nie powinno przywierać do patelni), zmniejszamy ogień i dusimy potrawę do miękkości, czyli jakieś 5-8 minut. Jabłka nie powinny za bardzo się rozpaść.
Tak przygotowaną potrawę możemy doprawić także selerem i podawać z purée.
Joanna Łuszczykiewicz, fot.