Olej kokosowy dobry na wszystko

Olej kokosowy sprawdza się i w łazience, i w kuchni. Często nazywany najzdrowszym olejem na świecie. Naturalny, łatwo dostępny, w niskiej cenie. Trzeba go wypróbować.

fitlife.tv 

Olej kokosowy ma wiele zastosowań. Stanowi źródło witamin i minerałów. Znany na terenach tropikalnych, coraz bardziej rozpowszechniany w Europie.

 

Sprawdza się jako kosmetyk. Można nakładać go bezpośrednio na skórę twarzy bądź ciała, lub użyć jako składnik do zrobienia maseczki czy peelingu. Olej ten doskonale nawilża; nada się do skóry suchej i podrażnionej. Można używać go do olejowania niektórych gatunków włosów; zapobiega rozdwajaniu końcówek, pomaga w walce z łupieżem. Można usunąć nim makijaż czy wosk po depilacji. Zapobiega rozstępom oraz zmniejsza te istniejące.

 

Oleju kokosowego spokojnie można używać w kuchni jako zamiennika masła czy innego oleju – do smażenia, pieczenia (ciast), gotowania etc. Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

 

Dodatkowo, można go używać jako lekarstwa, z czego jest mniej znany. Korzysta się z niego przy całej masie schorzeń. Jego liczne właściwości to: łagodzenie poparzeń, działanie odkażające, leczenie zmian skórnych (wysypka, ukąszenia owadów), pomaga również przy zatruciu pokarmowym, obniża ryzyko chorób serca, miażdżycy.

Ciekawostką jest, iż olej kokosowy działa jak afrodyzjak.

                                                                                 

Aleksandra Berezowska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ