Olej kokosowy dobry na wszystko
Olej kokosowy sprawdza się i w łazience, i w kuchni. Często nazywany najzdrowszym olejem na świecie. Naturalny, łatwo dostępny, w niskiej cenie. Trzeba go wypróbować.
Olej kokosowy ma wiele zastosowań. Stanowi źródło witamin i minerałów. Znany na terenach tropikalnych, coraz bardziej rozpowszechniany w Europie.
Sprawdza się jako kosmetyk. Można nakładać go bezpośrednio na skórę twarzy bądź ciała, lub użyć jako składnik do zrobienia maseczki czy peelingu. Olej ten doskonale nawilża; nada się do skóry suchej i podrażnionej. Można używać go do olejowania niektórych gatunków włosów; zapobiega rozdwajaniu końcówek, pomaga w walce z łupieżem. Można usunąć nim makijaż czy wosk po depilacji. Zapobiega rozstępom oraz zmniejsza te istniejące.
Oleju kokosowego spokojnie można używać w kuchni jako zamiennika masła czy innego oleju – do smażenia, pieczenia (ciast), gotowania etc. Wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Dodatkowo, można go używać jako lekarstwa, z czego jest mniej znany. Korzysta się z niego przy całej masie schorzeń. Jego liczne właściwości to: łagodzenie poparzeń, działanie odkażające, leczenie zmian skórnych (wysypka, ukąszenia owadów), pomaga również przy zatruciu pokarmowym, obniża ryzyko chorób serca, miażdżycy.
Ciekawostką jest, iż olej kokosowy działa jak afrodyzjak.
Aleksandra Berezowska