Niskokaloryczne słodkości

Kochasz słodycze, ale jesteś na diecie, dlatego nie możesz sobie na nie pozwolić? Wypróbuj zamienniki popularnych deserów! Biały cukier wymień na stewię lub ksylitol, zrób mleko migdałowe i ciesz się smakiem ulubionych słodkości. Beza, frappucino czy kakaowe muffiny w wersji light to łakocie, które pokochasz za wspaniały smak i małą ilość kalorii.


Fot: ditchthewheat.com

Kakaowe muffiny w wersji light

Składniki:

– 3 jajka,

– 2 łyżki jogurtu naturalnego,

– 2 łyżki poppingu z amarantusa,

– 4 łyżki otrębów owsianych,

– 2 łyżki odtłuszczonego kakao,

– łyżeczka ksylitolu,

– łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180oC. Otręby owsiane wymieszaj z poppingiem z amarantusa, proszkiem do pieczenia, kakao. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz ksylitol. Oddziel żółtka od białek i dodaj je do suchych składników. Wymieszaj dokładnie. Dodaj delikatnie, uprzednio ubite na sztywną masę, białka. Wlej masę do foremek na muffiny i posyp amarantusem. Piecz babeczki około 20 minut w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie.

Niskokaloryczna beza

Składniki:

– 8 jajek,

– 100 g cukru pudru,

– 100 g biszkoptów,

– 15 g ksylitolu,

– 2 cytryny,

– szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

Sok cytrynowy zmieszaj z ksylitolem i podgrzej na małym ogniu. Do osobnego naczynia wbij 6 jajek, dodaj skórkę z cytryny oraz podgrzany płyn. Powstałą w ten sposób masę podgrzej, cały czas mieszając, aż osiągniesz gęstą konsystencję. Wlej powstałe ciasto do foremek, ułóż połówki biszkoptów i zalej resztą masy. Zostaw na całą noc w lodówce. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka, dodaj sól oraz cukier puder. Połóż piankę na wierzch ciasta. Piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 160oC.

Dietetyczne frapuccino

Składniki:

– filiżanka espresso,

– łyżeczka stewii,

– łyżeczka ekstraktu waniliowego,

– szklanka migdałów,

– 4 szklanki wody,

– pokruszony lód.

 

Sposób przygotowania:

Zalej migdały szklanką wody i odstaw na całą noc. Przełóż do rondelka i podgrzej, następnie dodaj szklankę wody i zmiksuj blenderem. Przelej przez sito wyłożone gazą, odciśnij migdałową masę. Powtórz czynność trzy razy. Uzyskane w ten sposób mleko migdałowe wystarczy wymieszać z pozostałymi składnikami i cieszyć się smakiem pysznego, niskokalorycznego frapuccino.

Źródła: mytaste.pl, womenshealth.pl, averiecooks.com

 

_________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ