Niskokaloryczne słodkości
Kochasz słodycze, ale jesteś na diecie, dlatego nie możesz sobie na nie pozwolić? Wypróbuj zamienniki popularnych deserów! Biały cukier wymień na stewię lub ksylitol, zrób mleko migdałowe i ciesz się smakiem ulubionych słodkości. Beza, frappucino czy kakaowe muffiny w wersji light to łakocie, które pokochasz za wspaniały smak i małą ilość kalorii.
Kakaowe muffiny w wersji light
Składniki:
– 3 jajka,
– 2 łyżki jogurtu naturalnego,
– 2 łyżki poppingu z amarantusa,
– 4 łyżki otrębów owsianych,
– 2 łyżki odtłuszczonego kakao,
– łyżeczka ksylitolu,
– łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180oC. Otręby owsiane wymieszaj z poppingiem z amarantusa, proszkiem do pieczenia, kakao. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz ksylitol. Oddziel żółtka od białek i dodaj je do suchych składników. Wymieszaj dokładnie. Dodaj delikatnie, uprzednio ubite na sztywną masę, białka. Wlej masę do foremek na muffiny i posyp amarantusem. Piecz babeczki około 20 minut w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie.
Niskokaloryczna beza
Składniki:
– 8 jajek,
– 100 g cukru pudru,
– 100 g biszkoptów,
– 15 g ksylitolu,
– 2 cytryny,
– szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Sok cytrynowy zmieszaj z ksylitolem i podgrzej na małym ogniu. Do osobnego naczynia wbij 6 jajek, dodaj skórkę z cytryny oraz podgrzany płyn. Powstałą w ten sposób masę podgrzej, cały czas mieszając, aż osiągniesz gęstą konsystencję. Wlej powstałe ciasto do foremek, ułóż połówki biszkoptów i zalej resztą masy. Zostaw na całą noc w lodówce. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka, dodaj sól oraz cukier puder. Połóż piankę na wierzch ciasta. Piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 160oC.
Dietetyczne frapuccino
Składniki:
– filiżanka espresso,
– łyżeczka stewii,
– łyżeczka ekstraktu waniliowego,
– szklanka migdałów,
– 4 szklanki wody,
– pokruszony lód.
Sposób przygotowania:
Zalej migdały szklanką wody i odstaw na całą noc. Przełóż do rondelka i podgrzej, następnie dodaj szklankę wody i zmiksuj blenderem. Przelej przez sito wyłożone gazą, odciśnij migdałową masę. Powtórz czynność trzy razy. Uzyskane w ten sposób mleko migdałowe wystarczy wymieszać z pozostałymi składnikami i cieszyć się smakiem pysznego, niskokalorycznego frapuccino.
Źródła: mytaste.pl, womenshealth.pl, averiecooks.com
_________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.