Niezawodne zupy kremowe

Niektórym kobietom pomysł na obiad spędza sen z powiek. Specjalnie dla nich mamy trzy przepisy na zupy krem, które sprawdzą się na rodzinnych obiadach oraz spotkaniach z  przyjaciółmi. Kremowe zupy to połączenie różnorodnych smaków, są zdrowe i sycące, a przede wszystkim łatwe w przygotowaniu.

silk.com

Krem brokułowy z gorgonzolą

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 50-100g sera gorgonzola bez skórki,
  • ½ filiżanki listków natki pietruszki,
  • sól morska,
  • czarny pieprz.

Przygotowanie

Brokuł opłukać, odciąć różyczki od łodygi i włożyć je do garnka. Zalać wodą i   zagotować. Odcedzić i ponownie wlać świeżą wodę i zagotować. Jeszcze raz odcedzić, wlać 2-3 szklanki świeżej wody, posolić i gotować brokuły do miękkości, uważając aby ich nie rozgotować, gdyż stracą swój zielony kolor, lepiej aby były al dente. Zmiksować w blenderze razem z  serem gorgonzola z natką pietruszki i  czarnym pieprzem. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić solą. Gorącą wlać do  miseczek, skropić ewentualnie oliwą z oliwek i podawać z  chlebem opieczonym w  tosterze. Zupa najlepsza jest gorąca, zaraz po ugotowaniu.

Krem pomidorowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów pokrojonych na połówki,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • sól i pieprz,
  • 4 cząstki pomidorów suszonych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • garść bazylii,
  • 300 ml bulionu,
  • zielone pesto,
  • grzanki.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Pomidory rozłożyć w naczyniu do pieczenia. Czosnek powciskać w miąższ pomidorów, tak aby jego końce wystawały na zewnątrz. Posypać cukrem, solą i pieprzem, rozłożyć puree z suszonych pomidorów lub suszone pomidory. Polać oliwą z oliwek i piec przez 1 godzinę do miękkości. Usunąć skórki, posypać bazylią. Zmiksować pomidory z bulionem. Zupę podawać na ciepło, skropioną zielonym pesto z  dodatkiem grzanek. Nie rozcieńczając pomidorów bulionem, możemy wykorzystać je jako sos do pizzy lub też jako dodatek do pieczonej ryby, kluseczków lub kopytek.

Krem z groszku

Składniki:

  • 35 g masła,
  • ½ cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
  • 225 g wyłuskanego zielonego groszku (świeży lub mrożony),
  • 75 ml wody,
  • 300-350 ml mleka,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli,
  • 2 łyżeczki sosu tabasco,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie

W rondlu lub garnku z grubym dnem rozpuścić masło na małym ogniu. Dodać cebulę i  gotować ją do miękkości przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać), a    następnie groszek i wodę. Zwiększyć ogień do średniego i gotować pod przykryciem przez 3-4 minuty lub aż groszek będzie miękki. (Groszek mrożony może być gotowy dopiero po 10 minutach).  Dolać  300 ml mleka, doprawić solą, pieprzem i mieszając zagotować. Zmiksować na puree, zostawiając 2 łyżki groszku do dekoracji. Wlać z powrotem do garnka, zagotować i dolać resztę mleka, jeśli krem jest za gęsty. Doprawić do smaku chilli, tabasco oraz sokiem z cytryny. Posypać szczypiorkiem.

Źródło: kwestiasmaku.com

Malwina Ryś

ZOSTAW ODPOWIEDŹ