Niezawodne zupy kremowe
Niektórym kobietom pomysł na obiad spędza sen z powiek. Specjalnie dla nich mamy trzy przepisy na zupy krem, które sprawdzą się na rodzinnych obiadach oraz spotkaniach z przyjaciółmi. Kremowe zupy to połączenie różnorodnych smaków, są zdrowe i sycące, a przede wszystkim łatwe w przygotowaniu.
Krem brokułowy z gorgonzolą
Składniki:
- 1 brokuł,
- 50-100g sera gorgonzola bez skórki,
- ½ filiżanki listków natki pietruszki,
- sól morska,
- czarny pieprz.
Przygotowanie
Brokuł opłukać, odciąć różyczki od łodygi i włożyć je do garnka. Zalać wodą i zagotować. Odcedzić i ponownie wlać świeżą wodę i zagotować. Jeszcze raz odcedzić, wlać 2-3 szklanki świeżej wody, posolić i gotować brokuły do miękkości, uważając aby ich nie rozgotować, gdyż stracą swój zielony kolor, lepiej aby były al dente. Zmiksować w blenderze razem z serem gorgonzola z natką pietruszki i czarnym pieprzem. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić solą. Gorącą wlać do miseczek, skropić ewentualnie oliwą z oliwek i podawać z chlebem opieczonym w tosterze. Zupa najlepsza jest gorąca, zaraz po ugotowaniu.
Krem pomidorowy
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów pokrojonych na połówki,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 2 łyżki cukru pudru,
- sól i pieprz,
- 4 cząstki pomidorów suszonych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- garść bazylii,
- 300 ml bulionu,
- zielone pesto,
- grzanki.
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Pomidory rozłożyć w naczyniu do pieczenia. Czosnek powciskać w miąższ pomidorów, tak aby jego końce wystawały na zewnątrz. Posypać cukrem, solą i pieprzem, rozłożyć puree z suszonych pomidorów lub suszone pomidory. Polać oliwą z oliwek i piec przez 1 godzinę do miękkości. Usunąć skórki, posypać bazylią. Zmiksować pomidory z bulionem. Zupę podawać na ciepło, skropioną zielonym pesto z dodatkiem grzanek. Nie rozcieńczając pomidorów bulionem, możemy wykorzystać je jako sos do pizzy lub też jako dodatek do pieczonej ryby, kluseczków lub kopytek.
Krem z groszku
Składniki:
- 35 g masła,
- ½ cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
- 225 g wyłuskanego zielonego groszku (świeży lub mrożony),
- 75 ml wody,
- 300-350 ml mleka,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka przyprawy chilli,
- 2 łyżeczki sosu tabasco,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie
W rondlu lub garnku z grubym dnem rozpuścić masło na małym ogniu. Dodać cebulę i gotować ją do miękkości przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając (nie zrumieniać), a następnie groszek i wodę. Zwiększyć ogień do średniego i gotować pod przykryciem przez 3-4 minuty lub aż groszek będzie miękki. (Groszek mrożony może być gotowy dopiero po 10 minutach). Dolać 300 ml mleka, doprawić solą, pieprzem i mieszając zagotować. Zmiksować na puree, zostawiając 2 łyżki groszku do dekoracji. Wlać z powrotem do garnka, zagotować i dolać resztę mleka, jeśli krem jest za gęsty. Doprawić do smaku chilli, tabasco oraz sokiem z cytryny. Posypać szczypiorkiem.
Źródło: kwestiasmaku.com
Malwina Ryś