Naturalne antybiotyki

Łaskotanie w gardle, katar, złe samopoczucie… Brzmi znajomo? Sezon przeziębień trwa w najlepsze, ale na szczęście są sposoby, by bakterie i wirusy trzymały się od nas z daleka. Chcąc wzmocnić układ odpornościowy, warto sięgnąć po naturalne antybiotyki. Dlaczego? Co roku poziom antybiotykoodporności rośnie. Antybiotyki stosowane przy drobnych infekcjach mogą mieć w przyszłości fatalne skutki. Natomiast naturalne antybiotyki są  całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i oczyszczające.


pixabay.com


1. Czosnek

Numer jeden na liście naturalnych antybiotyków. Dzięki zawartości allicyny ma silne działanie bakteriobójcze. Oprócz allicyny posiada m.in. związki flawonoidowe, liczne sole mineralne, selen, witaminy z grupy B,  witaminę C, aminokwasy. Warzywo obniża też ciśnienie krwi, poziom cukru, zły cholesterol, pomaga w bólach głowy i ułatwia zasypianie. Aby maksymalnie wykorzystać dobroczynne działanie czosnku, najlepiej jeść go na surowo.

 

2. Cebula

Podobnie jak czosnek, zawiera w sobie szereg witamin, składników mineralnych oraz allicynę. Ma więc działanie bakteriobójcze, ale też wykrztuśne i przeciwzapalne. Doskonale sprawdzi się w przypadku dolegliwości górnych dróg oddechowych. Najbardziej skuteczna jest jedzona na surowo.

 

3. Miód

Oprócz tego, że cieszy słodkim smakiem, największymi zaletami miodu są właściwości hamujące rozwój i rozprzestrzenianie się bakterii. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że w czasie, gdy jesteśmy osłabieni przeziębieniem, będzie on źródłem łatwo przyswajalnej energii, która pobudzi nasze szare komórki do działania.  Pomocny szczególnie w leczeniu gardła. Należy pamiętać, że zbyt wysoka temperatura niszczy cenne właściwości miodu.

 

4. Syrop z czarnego bzu

Działa napotnie, obniża temperaturę, łagodzi katar i kaszel, wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych, oczyszcza z toksyn, a także pomaga w walce z bólem głowy. Swoje właściwości zawdzięcza zawartym w nim  flawonoidom, kwasom organicznym, witaminom A, B1, B6, C oraz solom mineralnym. Jest zdrowym i smacznym dodatkiem do herbaty.

 

5. Dzika róża

Jest przede wszystkim bogata w witaminę C. Dzięki temu zwiększa odporność, łagodzi bóle głowy, uspokaja.

 

6. Imbir

 Świetnie rozgrzewa, łagodzi bóle stawów, odkaża, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pozytywnie wpływa na system odpornościowy oraz chroni wątrobę.  Należy też wspomnieć, że zapobiega nudnościom. Można dodawać go do potraw, herbaty i kawy.

 

7.  Tymianek

Skuteczny w leczeniu infekcji gardła i jamy ustnej. Poradzi sobie z kaszlem suchym i mokrym.  Ma właściwości wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, bakteriobójcze i grzybobójcze. Napar z tymianku wspomoże też nasze trawienie i wątrobę. Tymianek nie tylko  pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego smak i aromat świetnie wzbogaca potrawy z dziczyzny, cielęciny i  ryb. Jest też dobrą przyprawą do zup, wędlin czy pieczonych ziemniaków.

____________________

Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ