Naleśniki bezglutenowe
Dieta bezglutenowa, która dla jednych jest jedynie modą, dla innych jest koniecznością wyeliminowania glutenu z codziennego jadłospisu. Mąka i inne produkty bezglutenowe są teraz powszechnie dostępne, co sprawia, że osoby, które zmagają się z nietolerancją na to białko, nie muszą rezygnować ze spożywania ulubionych potraw.
Składniki:
- ok. 50 g skrobi kukurydzianej,
- ok. 40 g mąki sojowej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 2 jaja,
- 70 g cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 20 ml wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 płaskie łyżeczki lecytyny,
- aromat waniliowy.
Sposób przyrządzenia
Przygotuj składniki. Odważ odpowiednie ich ilości. Jaja, wodę, cukier i aromat waniliowy ubij mikserem na pianę. Skrobię kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną i sojową oraz proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj i przesiej w celu napowietrzenia. Dzięki temu zabiegowi składniki ciasta będą lepiej połączone. Do uzyskanej masy dodaj olej, wymieszany wcześniej z lecytyną. Naleśniki smaż na patelni posmarowanej olejem. Smacznego!
Paulina Rożej