Naleśniki bezglutenowe

Dieta bezglutenowa, która dla jednych jest jedynie modą, dla innych jest koniecznością wyeliminowania glutenu z codziennego jadłospisu. Mąka i inne produkty bezglutenowe są teraz powszechnie dostępne, co sprawia, że osoby, które zmagają się z nietolerancją na to białko, nie muszą rezygnować ze spożywania ulubionych potraw.

www.eatgeekplay.com

Składniki:

  • ok. 50 g skrobi kukurydzianej,
  • ok. 40 g mąki sojowej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 jaja,
  • 70 g cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 20 ml wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 płaskie łyżeczki lecytyny,
  • aromat waniliowy.

Sposób przyrządzenia

Przygotuj składniki. Odważ odpowiednie ich ilości. Jaja, wodę, cukier i aromat waniliowy ubij mikserem na pianę. Skrobię kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną i sojową oraz proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj i przesiej w celu napowietrzenia. Dzięki temu zabiegowi składniki ciasta będą lepiej połączone. Do uzyskanej masy dodaj olej, wymieszany wcześniej z lecytyną. Naleśniki smaż na patelni posmarowanej olejem. Smacznego!

Paulina Rożej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ