Makaron w różnych odsłonach
Cannelloni z fetą
Skład na 6 porcji:
- 500 g makaronu cannelloni,
- 500 g mrożonego szpinaku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 150 g suszonych pomidorów,
- opakowanie sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 100 g żółtego sera
Sos: puszka pomidorów bez skórki, szczypta ziół prowansalskich, ząbek czosnku, łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Makaron gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić.
Szpinak rozmrozić, dymkę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dorzucić odsączony z wody szpinak, pokrojone suszone pomidory, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec wymieszać z rozdrobnioną fetą. Farszem nadziać rurki makaronu. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Sos: Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, zioła prowansalskie, chwilę gotować, odstawić i zmiksować na gładki sos. Polać nim makaron, posypać startym żółtym serem, zapiec aż ser się rozpuści.