Makaron w różnych odsłonach

podrozeismaki.blogspot.com

Cannelloni z fetą

Skład na 6 porcji:

  • 500 g makaronu cannelloni,
  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 150 g suszonych pomidorów,
  • opakowanie sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 100 g żółtego sera

Sos: puszka pomidorów bez skórki, szczypta ziół prowansalskich, ząbek czosnku, łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

 Makaron gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić.

Szpinak rozmrozić, dymkę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dorzucić odsączony z wody szpinak, pokrojone suszone pomidory, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec wymieszać z rozdrobnioną fetą. Farszem nadziać rurki makaronu. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Sos: Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, zioła prowansalskie, chwilę gotować, odstawić i zmiksować na gładki sos. Polać nim makaron, posypać startym żółtym serem, zapiec aż ser się rozpuści.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ