Lodowy zawrót głowy
Gdy za oknem upał każdy sposób na ochłodę jest dobry. Z pomocą przybywają nam mrożone napoje i lodowe desery. Dla urozmaicenia tych ostatnich, mamy dla was 3 ciekawe przepisy.
Owocowa sałatka z lodami waniliowymi
Składniki:
- 4 łyżki lodów waniliowych
- 1 kiwi
- 4 truskawki
- 1 banan
- 1 mango
- 1 limonka
- 4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Owoce kroimy w małe kawałki, mieszamy w misce i zlewamy sokiem z limonki. Następnie naszą sałatkę przekładamy do 4 lodowych pucharków. Do każdego pucharka dodajemy 1 łyżkę lodów waniliowych. Na koniec polewamy całość miodem.
Czekoladowe fondue z lodami
Składniki:
- 200 g. wybranych lodów
- 12 truskawek
- 150 g. czekolady
- 150 ml. bitej śmietany
Przygotowanie:
Z lodów formujemy małe gałki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Następnie wkładamy do zamrażalki na 10 minut. Po ich wyjęciu, nabijamy na każdy z szaszłyków truskawę. Rozpuszczamy czekoladę w garnku lub kąpieli wodnej. Bitą śmietanę również podgrzewamy i mieszamy z czekoladą. Czekoladowy sos i lody podajemy oddzielnie.
Rolada z lodów truskawkowych
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka
- 50 g. cukru pudru
- 30 g. margaryny
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka gorącej wody
- 90g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 150 ml. bitej śmietany
- 1 opakowanie lodów truskawkowych
- 400 g. truskawek lub innych owoców sezonowych
- 1 łyżka pistacji
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę, cukier puder i cukier wanilinowy oraz łyżkę gorącej wody ucieramy na puszystą pianę. W międzyczasie, dodajemy żółtka jajek nie przestając ucierać masy. Następnie dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i uprzednio przesianą mąkę.
Masę biszkoptową rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu, zwijamy ciasto w roladę i zostawiamy do ostygnięcia.
¾ przygotowanych truskawek bądź innych owoców sezonowych kroimy w drobną kostkę i mieszamy z delikatnie rozpuszczonymi lodami. Masę wykładamy na biszkopt i ponownie zwijamy. Następnie zostawiamy ciasto w zamrażalniku na ok. godzinę.
Ciasto podajemy pokrojone w dosyć grubych plastrach, udekorowane cukrem pudrem, bitą śmietaną, pistacjami i pozostałymi owocami.
Hanna Gajewska, źródło: przepisy.pl