Lodowy zawrót głowy

Gdy za oknem upał każdy sposób na ochłodę jest dobry. Z pomocą przybywają nam mrożone napoje i lodowe desery. Dla urozmaicenia tych ostatnich, mamy dla was 3 ciekawe przepisy.

lody life4style

Owocowa sałatka z lodami waniliowymi

Składniki:

  • 4 łyżki lodów waniliowych
  • 1 kiwi
  • 4 truskawki
  • 1 banan
  • 1 mango
  • 1 limonka
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Owoce kroimy w małe kawałki, mieszamy w misce i zlewamy sokiem z limonki. Następnie naszą sałatkę przekładamy do 4 lodowych pucharków. Do każdego pucharka dodajemy 1 łyżkę lodów waniliowych. Na koniec polewamy całość miodem.

Czekoladowe fondue z lodami

Składniki:

  • 200 g. wybranych lodów
  • 12 truskawek
  • 150 g. czekolady
  • 150 ml. bitej śmietany

Przygotowanie:

Z lodów formujemy małe gałki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Następnie wkładamy do zamrażalki na 10 minut. Po ich wyjęciu, nabijamy na każdy z szaszłyków truskawę. Rozpuszczamy czekoladę w garnku lub kąpieli wodnej. Bitą śmietanę również podgrzewamy i mieszamy z czekoladą. Czekoladowy sos i lody podajemy oddzielnie.

Rolada z lodów truskawkowych

Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

  • 3 jajka
  • 50 g. cukru pudru
  • 30 g. margaryny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 90g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 150 ml. bitej śmietany
  • 1 opakowanie lodów truskawkowych
  • 400 g. truskawek lub innych owoców sezonowych
  • 1 łyżka pistacji
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Margarynę, cukier puder i cukier wanilinowy oraz łyżkę gorącej wody ucieramy na puszystą pianę. W międzyczasie, dodajemy żółtka jajek nie przestając ucierać masy. Następnie dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i uprzednio przesianą mąkę.

Masę biszkoptową rozsmarowujemy na pergaminie i pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu, zwijamy ciasto w roladę i zostawiamy do ostygnięcia.

¾ przygotowanych truskawek bądź innych owoców sezonowych kroimy w drobną kostkę i mieszamy z delikatnie rozpuszczonymi lodami. Masę wykładamy na biszkopt i ponownie zwijamy. Następnie zostawiamy ciasto w zamrażalniku na ok. godzinę.

Ciasto podajemy pokrojone w dosyć grubych plastrach, udekorowane cukrem pudrem, bitą śmietaną, pistacjami i pozostałymi owocami.

Hanna Gajewska, źródło: przepisy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ