Lekkostrawne grillowanie

Lato w pełni, a co za tym idzie sezon grillowy także. Jak pogodzić więc ochotę na grillowane potrawy ze szczupłą sylwetką na plaży? Grillowanie to idealny sposób na przyrządzenie różnorodnych posiłków zarówno z mięsa, jak i warzyw. Wystarczy kierować się kilkoma prostymi zasadami, aby nie się martwić o nadprogramowe kilogramy.

kitchenboy.net

Aby Twoje dania z grilla były zdrowe i smaczne koniecznie dostosuj się do poniższych zasad. Jeżeli tego nie zrobisz, dużo stracisz na jakości potraw!

1. Przed rozpaleniem grilla oczyść ruszt z pozostałości spalonego tłuszczu i resztek jedzenia.

2. Do rozpałki nie dodawaj drewna drzew iglastych, igieł, szyszek ani papieru, ponieważ wpłynie to niekorzystnie na finalny smak potrawy. Możesz w zamian w rozżarzone węgle wrzucić gałązki kopru włoskiego, tymianku lub rozmarynu, aby nadać potrawom aromatu.

3. Nie grilluj mięsa i innych produktów zbyt długo. Spowoduje to, że potrawy staną się suche i ciężkostrawne oraz stracą swoje wartości odżywcze.

4. Nie umieszczaj potraw wymagających dłuższego czasu grillowania bezpośrednio na ruszcie, ponieważ kapiący na węgiel tłuszcz powoduje wytwarzanie szkodliwych dla zdrowia związków.

5. Grillowane mięsa i ryby jedz z dużą ilością warzyw (grillowanych, świeżych lub w postaci sałatki). Zawarte w nich witaminy zneutralizują wprowadzone do organizmu szkodliwe związki i zabezpieczą przed działaniem wolnych rodników.

Oto przepisy na dietetyczne przysmaki z grilla!

Grillowany filet z dorsza po śródziemnomorsku:

Składniki: filety z dorsza (400 g), opakowanie pomidorów koktajlowych (250 g), 10 szt. czarnych oliwek, szalotka, 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, sok z połowy cytryny, świeże liście bazylii, świeże gałązki tymianku, świeżo zmielony pieprz, sól morska. Dodatkowo 4 kawałki folii aluminiowej.

Przygotowanie: Pokrój pomidorki na połówki lub ćwiartki. Poszatkuj oliwki, szalotkę i zioła. Wymieszaj warzywa z ziołami, solą i pieprzem oraz oliwą. Na folii układaj kawałki fileta z dorsza, oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną, a na wierzch ułóż warzywa (1/4 przygotowanej mieszanki). Zwiń folię i grilluj na ruszcie od 8 do 10 minut.

Burger z łososia oraz sałatka z awokado

Składniki na burgery (na 6 sztuk): filet z łososia (ok. 500 g), czerwona fasola z puszki (1 puszka), szczypiorek (2 łyżki), oliwa z oliwek (1 łyżka), niezbyt duża cebula, sól, pieprz, czosnek, papryka mielona.

Składniki na sałatkę (na 6 porcji): rukola (1 opakowanie), dojrzałe awokado (1 sztuka), pomidorki cherry (150 g), prażone pestki słonecznika (garść), jogurt naturalny (1 opakowanie), sól, pieprz, bazylia, sok z cytryny.

Przygotowanie: Filet z łososia zmielić, wymieszać z opłukaną i rozgniecioną fasolką. Doprawić do smaku szczypiorkiem i przyprawami. Na patelnię wlać oliwę i dodać czosnek. Smażyć przez kilka minut, następnie wymieszać z łososiem i fasolką. Uformowane burgery grillować około 3 minut po każdej ze stron.

Marlena Skrzypczyńska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ