Krzem a kontuzje

Uprawiając sport możemy nabawić się kontuzji. Od tego jak szybko ją wyleczymy zależy nasz powrót do aktywnego trybu życia. Warto zadbać o stan naszego organizmu wcześniej, aby w razie kontuzji miał siłę na szybką regenerację. W tym pomoże nam krzem.

www.ceramicmaterials.saint-gobain.com

O tym pierwiastku mało się mówi i wiele z nas nie zdaje sobie sprawy, jak dużą rolę odgrywa on w naszym organizmie. Bierze udział we wspomnianym procesie regeneracji po wszelkiego rodzaju urazach mechanicznych. Wyniki badań dowodzą, że organizm w miejscu urazu zwiększa stężenie tego pierwiastka nawet 10-cio krotnie. Ponadto jego niedobór pośrednio powoduje takie choroby, jak: miażdżyca, osteoporoza, cukrzyca, problemy stawowe, problemy hormonalne czy otyłość. 

Dlaczego brakuje nam krzemu?

Przyczyną niedoboru krzemu są m. in. toksyny np. aluminium. Krzem ma za zadanie chronić organizm przed nimi. Jeśli nadmiernie stosujemy leki hormonalne, np. antykoncepcję czy nawet spożywamy żywność zawierającą hormony, zawartość pierwiastka w naszym organizmie znacznie się zmniejsza.  

Skutki niedoboru

Niedobór krzemu powoduje opóźnienie wzrostu u dzieci, pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci, odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, choroby kości, wiązadeł i inne uszkodzenia tkanki łącznej. Niski poziom pierwiastka utrudnia też zrastanie się złamanych kości. Krzem hamuje wchłanianie się aluminium w mózgu, więc jego niedobór może być jednym z czynników warunkujących rozwój choroby Alzheimera.

Gdzie szukać tego pierwiastka?

Krzem znajdziesz w takich produktach jak: pełne zboża (owies, proso, kasza jaglana, jęczmień, brązowy ryż, otręby, łuski ziaren), warzywa (marchew, pietruszka, seler, burak, ogórek zielony, wszystkie gatunki sałaty), owoce (np. morele czy truskawki), pasternak, lucerna, gryka, zielone części mniszka, pędy bambusa, mięso, pieczywo razowe, zioła (skrzyp, pokrzywa, podbiał), woda pitna, skórka z kurczaka i ryby. Dobrym pomysłem jest też picie wody krzemowej. Aby ją przygotować wystarczy 1-3 g krzemienia na litr wody. Dla ochrony przed kurzem naczynie z napojem należy przykryć czystym kawałkiem gazy.  Wodę trzymać w temperaturze pokojowej, w miejscu osłoniętym od promieni słonecznych. Woda będzie gotowa po 2-3 dniach. Należy ostrożnie zlać ją do innego naczynia, tak by jak najmniej poruszyć warstwę wody przy dnie, którą wylewamy.

Spożywanie takiej wody ma wiele zalet:

– wzmacnia system odpornościowy,

– pomaga przy rozstroju żołądka,

– obniża poziom cholesterolu we krwi,

poprawia przemiana materii,

– mycie się taką wodą przyczynia się do poprawy stanu skóry i redukcji zmarszczek oraz zapobiega pojawieniu się nowych, sprzyja likwidowaniu podrażnień, wągrów, pryszczy,

płukanie głowy i włosów, wcieranie w skórę głowy przyczynia się do wzmocnienia i wzrostu włosów. 

Karolina Bełkot

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ