Jak samodzielnie zrobić smakowite muffinki?
Komu z nas nie cieknie ślinka na myśl o puszystych babeczkach wypełnionych smakowitymi dodatkami, które wyglądają na nas tęskno zza szyb każdej cukierni? Mowa oczywiście o muffinkach – pysznych ciastkach, które przygnały do nas z Zachodu i podbiły z pewnością niejedno podniebienie. Już nie musisz wystawać niecierpliwie w sklepowych kolejkach, gdyż nadszedł czas, by przyrządzić je we własnym domowym zaciszu!
Składniki:
- 2/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- jedna łyżeczka cukru wanilinowego (ewentualnie odrobina aromatu)
- szklanka mleka
- roztopione masło lub 80/90 g oleju
- 2 jajka
Przygotowanie:
Wrzuć do miski wszystkie suche składniki – cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, a następnie dodaj składniki mokre – mleko, jajka oraz masło lub olej. Zmieszaj wszystko dokładnie łyżką. Nakładaj do specjalnej formy do wypiekania babeczek. Wyłóż otwory formy papierkami do muffinek i wlewaj ciasto do około 2/3 wysokości papierka. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz około 25 minut.
Teraz coś dla koneserów czekolady
Składniki:
- 225g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady
- 80 g brązowego cukru
- dwa jajka
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 60 g białego cukru
- 80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukry oraz sodę oczyszczoną. Do drugiego naczynia dodaj wszystkie mokre składniki – śmietanę, olej i roztrzepane jajka. Następnie połącz zawartość obu naczyń i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłóż ciasto do 2/3 wysokości papierka i piecz muffinki w temperaturze 190°C przez około 25 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Dominika Dębicka