Jak samodzielnie zrobić smakowite muffinki?

muffiny tekst life4styleKomu z nas nie cieknie ślinka na myśl o puszystych babeczkach wypełnionych smakowitymi dodatkami, które wyglądają na nas tęskno zza szyb każdej cukierni? Mowa oczywiście o muffinkach – pysznych ciastkach, które przygnały do nas z Zachodu i podbiły z pewnością niejedno podniebienie. Już nie musisz wystawać niecierpliwie w sklepowych kolejkach, gdyż nadszedł czas, by przyrządzić je we własnym domowym zaciszu!


Składniki:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • jedna łyżeczka cukru wanilinowego (ewentualnie odrobina aromatu)
  • szklanka mleka
  • roztopione masło lub 80/90 g oleju
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Wrzuć do miski wszystkie suche składniki – cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, a następnie dodaj składniki mokre – mleko, jajka oraz masło lub olej. Zmieszaj wszystko dokładnie łyżką. Nakładaj do specjalnej formy do wypiekania babeczek. Wyłóż otwory formy papierkami do muffinek i wlewaj ciasto do około 2/3 wysokości papierka. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz około 25 minut.

Teraz coś dla koneserów czekolady

Składniki:

  • 225g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 80 g brązowego cukru
  • dwa jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 60 g białego cukru
  • 80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Przygotowanie:

W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukry oraz sodę oczyszczoną. Do drugiego naczynia dodaj wszystkie mokre składniki – śmietanę, olej i roztrzepane jajka. Następnie połącz zawartość obu naczyń i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłóż ciasto do 2/3 wysokości papierka i piecz muffinki w temperaturze 190°C przez około 25 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.

Dominika Dębicka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ