„Jadalna kropla wody”, czyli obłędny deser, który nie ma kalorii!
Kochasz słodki smak, ale jednocześnie dbasz o figurę, dlatego zazwyczaj z bólem serca odmawiasz sobie słodkości. Jednak dzięki deserowi „jadalna kropla wody” nie będziesz musiała rezygnować z przyjemności, a Twoja sylwetka na tym nie ucierpi! Smacznego!
„Shingen mochi”
Pierwowzorem dla tego deseru jest „Shingen mochi” czyli japoński tradycyjny przysmak, który jest galaretowatym, ryżowym ciastem posypany mąką sojową oraz oblany syropem z brązowego cukru. Deser przywędrował z Azji do Stanów Zjednoczonych, jednak w USA został nieco zmodyfikowany. W ostatnią sobotę Nowojorczycy mogli po raz pierwszy spróbować „The Raindrop Cake”, czyli „jadalną kroplę” na popularnym targu z żywnością -„Smorsgaburh”.
Przejrzyj się w „jadalnej kropli wody”
Pomysłodawcą nowego deseru jest firma Kinseiken. Jego autorem jest szef kuchni – Darren Wong. Który „jadalną kroplę wody” wykonuje z agaru (roślinny zamiennik żelatyny), mąki sojowej oraz kilku sekretnych składników. Co ciekawe, w deserze można się przejrzeć, gdyż jest przezroczysty jak kropla rosy. Podobno „ciasto” rozpływa się w ustach, ale po przekrojeniu słodkość nie rozpada się. Jak smakuje deser? Według internautów ma w „przyjemną, naturalną słodycz”. Sam szef kuchni poleca podawać go z dodatkami, wtedy deser zyska na wyrazistości. Jednak należy się spieszyć z jego jedzeniem, gdyż w temperaturze pokojowej może przebywać tylko około pół godziny, ponieważ później traci już swój nietypowy kształt. Smakosze cieszą się, że The Raindrop Cake” mogą spożywać w dużych ilościach, gdyż nie ma on kalorii i nie zniszczy ich figury. Przypadnie on też do gustu wielu osobom cierpiącym na celiakie, gdyż nie zawiera glutenu. Ma też całkowicie roślinny skład, dlatego bez obaw mogą go zjeść weganie.
Macie ochotę na „jadalną kroplę wody”? A może udało Wam się już kiedyś zrobić podobne ciasto?
__________________
Zapraszamy również do polubienia naszego profilu na Facebooku oraz zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.