Herbaciane drinki na majówkę
Majówka to czas spotkań z przyjaciółmi przy grillu i napojach z procentami. W tym roku warto zainspirować się przepisami prosto ze słonecznej Sri Lanki i przygotować delikatne drinki na bazie herbaty. Nic bowiem nie gasi pragnienia tak, jak ten złocisty napar. Co więcej, herbata doskonale komponuje się z wieloma rodzajami alkoholi, tworząc za każdym razem oryginalny i orzeźwiający smak. Warto zatem zapoznać się z przepisami na majówkowe drinki.
Mocny alkohol, pity w szczególności w upalne dni, może być powodem udaru, odwodnienia oraz osłabnięć. Doskonale wiedzą o tym Lankijczycy, gdyż średnia roczna temperatura na wyspie wynosi ponad 27°C. Dlatego w ciepłe, majowe dni lepiej przygotować lżejsze drinki na bazie herbaty, które nie tylko ugaszą pragnienie, ale również orzeźwią w upalny dzień.
Owocowe orzeźwienie
Połączenie owoców z alkoholem jest bardzo popularne. Wystarczy wspomnieć hiszpańską sangrię, która składa się z dużej ich ilości oraz wina z wodą. Podobny koktajl możemy przyrządzić na bazie herbaty – będzie miał równie bogaty smak. Do połączeń z winem czerwonym najlepiej pasuje intensywna i aromatyczna czarna herbata, która nie „zniknie” w towarzystwie wyrazistego smaku alkoholu.