Energyfood – produkty które likwidują zmęczenie

energyfood.zdjwsrd.lifestyle.jpgPierwsze o czym myślisz po przebudzeniu to, by wypić filiżankę pobudzającej kawy. Nawet jeśli jesteś osobą pełną energii, bywają dni, gdy zupełnie nie możesz się pozbierać i brak ci siły na więcej, a nawet na codzienne czynności. Jednak praca i obowiązki nie zwalniają tempa. Na szczęście istnieje lista energetycznych produktów, które są zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Pomogą Ci także przywrócić dobry nastrój.

Takie produkty są źródłem błonnika, witamin, protein i minerałów. Najczęściej znajdujących się w owocach, warzywach i zbożach. Kuracja tymi produktami, jest niezwykle przyjemna i korzystna dla organizmu. Części z nich możemy wykorzystać by przyrządzić napój, zupę, ugotować bądź upiec.

Jabłka – składają się w dużej ilości z wody, są źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, zawierają również fruktozę, którą organizm szybko przetwarza na energię. Świetna alternatywa na przegryzkę między posiłkami.

Orzechy – zawierają białko i koenzym Q 10, który pomaga wytwarzać energie dla naszego organizmu; te dwa składniki wzbudzają naszą witalność i wzmacniają organizm. Warto dziennie zjadać około garści orzechów. Możemy je także dosypać do porannego musli czy jogurtu.

Woda kokosowa – jest świetną alternatywą dla napojów energetycznych, gdyż podnosi ciśnienie, poprawia nastrój i dodaje energii

Czerwona papryka – źródło błonnika, witaminy B6 oraz witaminy C, która przyspiesza proces regeneracji organizmu, dzięki czemu szybciej pozbędziesz się uczucia zmęczenia

Pierś z kurczaka lub indyka – zawiera aminokwasy tyrozyny – zmniejszającej poczucie zmęczenia, jest także źródłem białka, żelaza i witamy B. Najlepiej jadać gotowaną lub grillowaną, chociaż tak chude mięso czasem możemy usmażyć. Pasuje do ryżu, makaronu jak i do sałatki.

Banany – zawierają fruktozę i glukozę, która dostarcza energii oraz są doskonałym źródłem potasu, wspomagającym prawidłową pracę mięśni. Świetne jako dodatek do musli, jogurtów, kanapek z twarożkiem oraz osobno.

Arbuz – ma właściwości nawadniające organizm, ponieważ składa się przede wszystkim z wody, zawiera również energetyczne witaminy z grupy B, potas i fruktozę. Można go wkroić do sałatki owocowej, bądź jeść samego.

Fasola – bogata w błonnik, który gwarantuje uczucie sytości i zapewnia długotrwałe dostarczanie energii, posiada także witaminy z grupy B i aminokwasy. Ugotowana, świetnie pasuje jako dodatek do mięs.

Gorzka czekolada – zmniejsza poziom stresu, dzięki kakao, pozwała doładować energię w organizmie oraz poprawia metabolizm

Granat – bogaty w witaminy, przeciwutleniacze i fitohormony, dobrze wpływa na serce, chroni przed chorobami układu krążenia i odmładza. Polecany jako dodatek do sałatek i koktajli.

Kamila Syga

ZOSTAW ODPOWIEDŹ