Dzień Naleśnika

My mamy tłusty czwartek, Anglicy natomiast „tłusty wtorek”, czyli Pancake Tuesday. To właśnie dzisiaj, w ostatni wtorek karnawału anglosaska tradycja pozwala na jedzenie naleśników w niezliczonych ilościach i w wielu postaciach. Sprawdź nasze przepisy na naleśniki, które zaskoczą Cię pomysłowością!

nalesniki

Pancake Tuesday to tradycja sięgająca XV wieku. Podczas Wielkiego Postu w Anglii nie wolno było spożywać jajek, cukru oraz mleka, które były symbolami dobrobytu. Produkty te zostały zakazane w czasie 40-dniowego postu, stąd pomysł żeby… zrobić z nich naleśniki. Do tej pory w Anglii je się ogromne ilości pancaków w ostatni wtorek karnawału. Jeżeli po tradycyjnych polskich pączkach nadal macie ochotę na coś dobrego, skorzystajcie z tych przepisów…

Naleśniki bazyliowe z kurczakiem, mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i orzechami laskowymi

Ciasto:

1 jajko

1 łyżka oleju rzepakowego

11 płaskich łyżek mąki

125 ml szklanki mleka

3 garści listków bazylii

szczypta soli

szczypta sody

Nadzienie:

2 piersi z kurczaka

1 duża kulka mozzarelli

10 pomidorków koktajlowych

pół szklanki czarnych oliwek

2 garści posiekanych orzechów laskowych

2 garści posiekanych listków bazylii

olej rzepakowy do smażenia

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki – mieszamy jajko, olej, mąkę, mleko, szczyptę soli oraz sody. Ciasto musi mieć konsystencję śmietany. Następnie blendujemy bazylię i łączymy ją z ciastem. Odstawiamy ciasto na 20 min. Po upływie wymienionego czasu nakładamy je na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Powinniśmy uzyskać około 9 sztuk.
  2. Drugim krokiem jest przygotowanie farszu do naleśników. Kroimy w kosteczkę pierś z kurczaka, mozzarellę, a pomidorki koktajlowe oraz oliwki rozkrawamy na pół. Pokrojoną pierś z kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej i czekamy kilka minut. Dodajemy resztę składników potrzebnych do przygotowania farszu. Zdejmujemy patelnię z ognia, gdy mozzarella zacznie się topić, a pomidorki wypuszczą sok. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Nadzienie kładziemy na połowie naleśnika. Składamy go na pół, a następnie jeszcze raz na pół (chcemy by powstały trójkąty). Na koniec możemy ozdobić naleśniki orzechami, pomidorkami koktajlowymi oraz bazylią. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ