Dynia na 2 sposoby

Dynia to warzywo, które nie ma wielu kalorii, a jego wartości odżywcze są nieocenione. Pomaga w odchudzaniu, zwiększa sprawność seksualną oraz płodność. Swoich niezwykłych właściwości nie traci nawet po ugotowaniu. Prezentujemy dwa wybrane sposoby na przyrządzenie dyni.

Źródło: pixabay.comRustykalny pasztet wegański

Składniki:

100 g upieczonej dyni

200 g białej fasoli

4 łyżki siemienia lnianego

4 łyżki mielonych migdałów

½ szklanki wody

Przyprawy:

1 łyżeczka słodkie papryki w proszku

½ łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczki oregano

sól i pieprz

Przygotowanie:

Na początku należy odstawić fasolę na jedną noc do namoczenia. W tym celu wsyp ją do garnka i zalej wodą (ok. 3 cm ponad poziom fasoli). Kiedy będzie odpowiednio namoczona, gotuj ją w tej samej wodzie przez ok. 2 h, do momentu, aż będzie miękka.  W trakcie gotowania, po ok. 40 minutach dodaj pół łyżeczki soli. Po ugotowaniu odstaw ją do przestygnięcia, a potem odcedź.

Trzy łyżeczki siemienia lnianego zalej wodą, odstaw na 0,5 h, a potem gotuj przez ok. 10 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania mieszaj co chwilę.

Dynię po upieczeniu wyciśnij z nadmiaru wody i rozgnieć za pomocą widelca. Fasolę przełóż do miski i zblenduj. Następnie dodaj dynię, siemię lniane, mielone migdały oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Weź podłużną foremkę, wysmaruj jej wnętrze tłuszczem i posyp zmielonymi migdałami. Przełóż masę, odpowiednio uformuj, a na koniec posyp łyżką siemienia. Przełóż formę do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez godzinę.

Źródło: www.kwestiasmaku.com

Dyniowe pancakes

Składniki:

250 g puree z dyni

1, 5-2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1, 5 łyżki masła

1 jajko

½ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina soli

Przygotowanie:

Roztop masło. Do miski wbij jajko, następnie dodaj sól i cukier. Połącz wszystko za pomocą miksera. Potem połącz z dyniowym puree i roztopionym masłem. Ponownie zmiksuj. Potem na przemian dodawaj mleko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinno powstać ciasto o konsystencji bardziej gęstej niż w przypadku ciasta na naleśniki. Rozgrzej olej na patelni i nakładaj łyżką małe porcje. Uformuj je na okrągły kształt i smaż na złocisty kolor. Gotowe.

Źródło: gotujmy.pl

______________

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu internetowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ