Drinki na piwie
W niedalekiej przeszłości decyzja między zamówieniem piwa lub drinka zależała od rodzaju imprezy, na którą się przyszło. Teraz, dzięki wysokim standardom warzenia piwa, coraz częściej miesza się je z innymi alkoholami. Napoje na bazie piwa to nie nowość, jednak zaczynają podbijać karty drinków – choćby w Stanach Zjednoczonych.
To idealna propozycja dla ciekawych nowych smaków. Niecodziennym drinkiem można zaimponować na imprezie, a także uraczyć się samemu w wolnej chwili. Oto kilka przepisów na najlepsze koktajle na bazie piwa:
Mojito na piwie
Składniki:
- 40 ml rumu,
- połówka limonki,
- kilka listków mięty,
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- piwo imbirowe.
Przygotowanie:
Limonkę kroimy na mniejsze części, miażdżymy ją w szklance crusherem do drinków razem z miętą i cukrem lub wyciskamy sok i wrzucamy razem z resztą składników do szklanki. Dodajemy rum i lód, mieszamy łyżką i uzupełniamy piwem. Ozdabiamy szklankę naciętym plasterkiem limonki i gałązką mięty.
Guacarita drink
Składniki:
- 300 ml jasnego piwa,
- 60 ml sosu Tabasco,
- 180 ml tequili,
- 120 ml soku pomidorowego,
- lód,
- seler naciowy.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w kuflu, ozdób selerem naciowym.
Koński kark
Składniki:
- 40 ml ginu,
- 20 ml soku z cytryny,
- piwo imbirowe,
- lód.
Przygotowanie:
Zalej lód ginem i sokiem, uzupełnij piwem, udekoruj spiralką ze skórki z cytryny. Podajemy w kieliszku do wina.
Niebieskie piwo:
Składniki:
- 30 ml blue curacao,
- piwo trzcinowe,
- lód.
Przygotowanie:
Zalewamy lód blue curacao, uzupełniamy piwem. Podajemy w kieliszku do wina.
Małgorzata Szpak